ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полша – Първата комерсиална атомна електроцентрала може да заработи до 2036 година

27.01.2023

Представители на PGE Polska Grupa Energetyczna S.A., ZE PAK и южнокорейската KHNP, а именно всички субекти, участващи в проекта за атомна електроцентрала Pątnów, се срещнаха в Полския дом в Давос, Швейцария .

 

 

Представители на висшите държавни органи на Полша – президентът Анджей Дуда и вицепремиерът, министър на държавните активи Яцек Сасин – участваха активно в определянето на по-нататъшните етапи на тази пробивна инвестиция.

 „Диверсификацията на енергийните източници беше един от нашите приоритети, върху които работихме много активно през последните няколко години.
Крайният резултат от този процес ще бъде енергийна система, базирана, наред с други източници, на модерни, безопасни атомни електроцентрали. решението ще позволи на Полша да постигне пълен суверенитет и да гарантира достъп до стабилен енергиен източник, който отговаря на нуждите на нашата динамично развиваща се икономика“, каза президентът Анджей Дуда.

Други участници в панела бяха вицепремиерът Jacek Sasin, президент на PGE Polska Grupa Energetyczna S.A., Wojciech Dabrowski, министърът на търговията на Южна Корея Ahn Dukgeun, Maciej Stec от ZE PAK и Whang Joo-ho от корейската KHNP Group.
Консорциумът от тези компании планира да построи заедно първата търговска атомна електроцентрала в Полша.

„Ядрената енергетика, възприемана като инструмент за изграждане на сигурността на нашата страна и укрепване на нейния икономически потенциал, е една от основните теми, обсъждани в полския павилион в Давос тази година.
Струва си да припомним, че през последните няколко години Полша наистина направи много от гледна точка на увеличаване на дела на източниците с ниски или нулеви емисии в енергийния микс.
Без ядрената енергетика обаче няма да можем да отговорим на нарастващото търсене.“ – подчерта Войчех Домбровски, президент на борда на PGE Polska Grupa Energetyczna S.A.

Точната дата за завършване на инвестицията в Pątnów все още не е определена, но решимостта на всички страни, участващи в проекта, и потенциалът на техния експертен опит ни позволява да считаме неофициалния краен срок (десет до тринадесет години) за много правдоподобен.

Войчех Домбровски отбеляза, че благодарение на ядрената енергетика, която е освободена от такси за емисии на въглероден диоксид, полската икономика ще стане конкурентоспособна на други световни и европейски икономики и тази трансформация ще бъде движещата сила на нейното развитие.

Източник: https://www.prnewswire.com/news/pge-polska-grupa-energetyczna-s.a./

Tags: , , ,

One Response to Полша – Първата комерсиална атомна електроцентрала може да заработи до 2036 година

  1. Красимир Христов on 27.01.2023 at 0:17

    Pątnów Power Station е електроцентрала на лигнитни въглища в Pątnów, северните предградия на Конин, Полша, с общ производствен капацитет от 1674 MW.
    Първият блок на електроцентралата влезе в експлоатация през 1967 г. Най-новият блок на електроцентралата Pątnów II е с инсталирана мощност 474 MW.
    Проектът предвижда изграждане на същата площадка на заместващи ядрени мощности предвид неизбежното излизане от експлоатация на първи енергоблок.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари