ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Срокът на експлоатация на АЕЦ Кръшко се удължава до края на 2043 година

21.01.2023

АЕЦ Krško, съсобственост на Hrvatska elektroprivreda и словенската GEN Energija, ще може да работи през следващите 20 години, до края на 2043 г.
Точно сега, в следобедните часове, официално съобщение от Министерството на Опазването на околната среда и пространственото устройство на Република Словения се очаква да издаде екологично съгласие за удължаване на живота на АЕЦ Krško, откриваме от информирани събеседници в HEP.

 

 

 

Продължаването на експлоатацията на АЕЦ Кръшко основно въз основа на полученото екологично разрешение има стратегическо значение за енергийния сектор на Хърватия и Словения от финансови, енергийни и екологични елементи, особено в ситуациите на настоящата енергийна криза.
А именно АЕЦ Кръшко е икономичен нисковъглероден източник на електрическа енергия за хърватския енергиен метод, който отговаря на най-строгите международни изисквания по отношение на ядрената сигурност.
В момента HEP многократно е заявявала, че подкрепя изграждането на два ядрени енергоблока Krško и е готова да разгледа възможностите и условията за сътрудничество по този проект със словенски партньори. Правителството на Република Хърватия потвърди подобно в предишния период, казват специалистите.

В допълнение към екологичното съгласие, ситуацията за удължаване на експлоатацията на НЕК беше изгодното завършване на модернизацията и повишаване на сигурността на енергийната централа, което беше изпълнено със сключването на Системата за модернизация на ядрената сигурност, инвестиция на стойност 370 милиона евро.
Съсобствениците на АЕЦ Кръшко, Hrvatska elektroprivreda dd и словенската GEN Energija, предоставиха равни суми средства за модернизацията, отбелязва HEP.

Методът за получаване на екологично одобрение е от съществено значение за фантастичната работа на специалисти от АЕЦ Кръшко и доста научни институции от Хърватия и Словения участваха в подготовката на документацията, оценката и професионалните оценки, както и в подготовката на екологичния ефект.
За да се получи екологично одобрение, беше извършена трансгранична оценка на въздействието върху околната среда със съседни нации в съответствие с Конвенцията ESPOO: Хърватия, Италия, Унгария и Австрия, и в допълнение в Германия.

Благодарение на факта, че е пусната в експлоатация през 1983 г., НЕК е надежден, стабилен и защитен производител на електрическа енергия без емисии на въглероден диоксид за енергийните системи на Хърватия и Словения във всички климатични ситуации, 24 часа в денонощието.

 

 

С типично годишно производство от около пет, шест TWh (пет, шест милиарда киловатчаса), което се разпределя поравно между Хърватия и Словения, НЕК покрива годишно около 20 % от нуждите от електроенергия на Словения и около 16 % от нуждите от електроенергия на Хърватия . През 2022 г. хърватският дял в производството от НЕК възлиза на 2,65 TWh, което представлява 14,42 % от общо предлаганата електрическа енергия в Хърватия. През досегашния си експлоатационен живот атомната централа в Кръшко е създала 199,6 TWh електрическа енергия, а скоро общото й производство ще достигне впечатляващите 200 TWh (200 милиарда киловатчаса).

Екосъгласието влиза в сила веднага след 30 дни от издаването му.

Източник: https://newszkz.com/the-lifetime-of-the-krsko-nuclear-energy-plant-is-getting-extended-till-the-finish-of-2043/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари