ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NRC издаде лицензия за построяване и експлоатация на лазерен завод за разделяне на изотопи

30.09.2012

Комисията за ядрено регулиране (NRC) на САЩ издаде на 25 септември 2012 година лицензия на компанията „General Electric-Hitachi Global Laser Enrichment LLC“ (GLE) за построяване и експлоатация на лазерен разделителен завод в Уилмингтън (щат Северна Каролина).

Лицензията дава право на компанията GLE да обогатява уран до 8% (по маса), използвайки за целта лазерни технологии за разделяне на изотопи. Полученият обогатен уран ще се използва за производство на гориво за АЕЦ.

Заявката за получаване на комбинирана лицензия е била подадена на 26 юни 2009 година.

Компанията „Global Laser Enrichment“ (GLE), създадена съвместно от алианса „GE“/“Hitachi“ и „Cameco“, лицензира в САЩ завод, който да извършва промишлено обогатяване на уран чрез използване на ядрени технологии. Заявената производителност на бъдещия завод се очаква да бъде 3,5 – 6 милиона единици разделителни работи за година (ЕРР/год).

„General Electric“ е придобила технологията за лазерно обогатяване на уран SILEX от едноименната австралийска фирма. Формалното одобряване на сделката от Министерството на енергетиката на САЩ е станало през октомври 2006 година. Общата сума, която е била изплатена на австралийците е била 20 милиона долара.

Източник: AtomInfo.Ru

Б.Р. Природният уран съдържа само 0,72% от изотопа 235U, чрез които може да се извършвa самоподържаща се реакция. Именно този изотоп “гори” в реакторите на АЕЦ. За увеличаване на процентното му съдържание най-често се използва технологията за газово центруфугиране. В центрофугите, междинният продукт – газообразният уранов флуорид UF6 се върти с огромна скорост, като вследствие на центробежната сила и разликата в масите на молекулите на различните изотопи става разделянето им, които преминават много последващи преработки до превръщането им в метал. След многократното преминаване през каскадите от центрофуги в отпадъка остава само 0.2 – 0,3% 235U.

Още в началото на 1990-те години австралийската компания Separation of Isotopes by Laser Excitation (SILEX) е разработила технология за обогатяване на уран чрез облъчване на молекулите на  UF6 с лазер. Изотопът 235U получава повече енергия, с сравнение с 238U, и може да бъде отделен от последния много по-просто и ефективно, отколкото се прави сега. Няколко такива камери са способни да заменят хиляди центрофуги.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари