ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Игналинската АЕЦ рационализира съхраняването на всичкото ядрено гориво

17.01.2023

Всички ядрени (делящи се) материали се съхраняват безопасно в Игналинската АЕЦ. Цялото неизползвано (свежо) ядрено гориво, т.е. горивни касети, които не са използвани по време на експлоатацията на атомната електроцентрала, бяха изведени от енергоблоковете на ИАЕЦ в новото Междинно Хранилище за Отработено Ядрено Гориво (МХОЯГ).

Неизползваното ядрено гориво е извадено и ще се съхранява в специални контейнери, които отговарят на изискванията за безопасност и са подходящи за дълготрайно и безопасно съхранение на неизползваното ядрено гориво.
Неизползваното гориво ще се съхранява в метални контейнери с дължина 10,375 м и диаметър 0,67 м, всеки с тегло около 4 тона с горивото. Брой контейнери – 8 бр.

 

След приключване на всички необходими процедури за обосновка на безопасността и съгласуване с Държавната инспекция по ядрена безопасност на Литва, контейнерите с неизползвано ядрено гориво могат да бъдат съхранявани в ХОЯГ заедно с контейнерите за отработено ядрено гориво (ОЯГ).
Припомняме, че последният 190-ти контейнер за ОЯГ беше доставен за съхранение в МХОЯГ на 21 април 2022 г.

При липса на ядрени (делящи се) материали в блоковете ИАЕЦ ще може да получи лиценз VATESI за извеждане от експлоатация и да извършва сложни работи, свързани с демонтажа на реакторните системи. Условията на такъв лиценз ще намалят следоперативните разходи и ще позволят по-ефективно да се работи по демонтажа и разрушаване на зданията.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-238376

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари