ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В АЕЦ „Аккую“ е монтирана системата за охлаждане на активната зона на реактора на енергоблок №1

17.01.2023

 На строящия се блок №1 на АЕЦ „Аккую“ в Турция е завършена една от ключовите монтажни операции – монтирането на хидравлични резервоари на системата за пасивно заливане на активната зона (СПЗАЗ).

Общо 8 резервоара на СПЗАЗ бяха монтирани на щатното място в зданието на реактора на първи блок на АЕЦ „Аккую“ на кота +26,3 m. Хидравличният резервоар представлява дебелостенен съд от неръждаема стомана с маса 77 тона и обем 120 куб.м.
По време на работа на енергоблока той ще бъде зареден с воден разтвор на борна киселина.

По време на монтажа, който се проведе по технологията Open-Top – през отворената горна част на реакторното отделение, беше използван тежък самоходен верижен кран.

 

 

„Строителните работи на 1 блок вървят по график и максимално активно. Монтажът на СПЗАЗ е още един важен етап, който ни доближава до завършването на строителството на първия енергоблок. СПЗАЗ е неразделна част от системата за охлаждане на активната зона, най-важният елемент от системата за безопасност на АЕЦ.
Системата за пасивно заливане на активната зона функционира без участието на персонал и използването на източници на захранване“, коментира Сергей Буцких, първи заместник генерален директор – директор на строящата се АЕЦ.

Строително-монтажните работи на площадката на АЕЦ „Аккую“ се извършват на всички строителни площадки на основните и спомагателни съоръжения: четири енергоблока, брегови хидротехнически съоръжения, електроразпределителна система, административни сгради, учебен център, съоръжения за физическа защита на бъдещата АЕЦ и др. .

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-238392

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари