ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания създаде фонд за 90 милиона долара за подмяна на руското ядрено гориво

03.01.2023

Британското правителство обяви създаването на фонд за ядрено гориво на стойност 75 милиона паунда (около 90 милиона долара), тъй като цели намаляване на зависимостта от доставки от Русия.
Това се посочва в съобщение на британското правителство.

 

 

Според британския министър на енергетиката Греъм Стюарт инвестицията ще засили енергийната сигурност, ще осигури достъп до безопасни и надеждни доставки на гориво, ще освободи страната от руското влияние на пазара на ядрено гориво, като същевременно ще създаде нови работни места и възможности за износ.

Отбелязва се, че в момента на Русия се падат около 20% от световния капацитет за преработка на уран и 40% от капацитета за обогатяване.

Около 25 милиона паунда (30 милиона долара) от новия фонд вече са разпределени между компаниите за обогатяване и преработка на уран. От тях близо £13 милиона ($15,7 милиона) отидоха за стратегически важния проект Preston за производство на гориво за модерните британски реактори с газово охлаждане. Става дума за технология за преработка на отработен уран, която в момента е недостъпна извън Русия.

Други 50 милиона паунда (60 милиона долара) от фонда са предназначени за победителите в конкурс за производство на нови видове гориво, включително нискообогатен уран, който ще бъде необходим за работата на британските модулни реактори през 30-те години. Подаването на заявки за конкурса стартира на 2 януари и ще продължи до 20 февруари.

Способността да се произвежда ядрено гориво от следващо поколение за усъвършенствани реактори е от жизненоважно значение за енергийната сигурност и нулевите емисии, каза Том Грейтрекс, главен изпълнителен директор на Асоциацията на ядрената индустрия.

Източник: https://elektrovesti.net/81261_velika-britaniya-stvorila-fond-na-90-milyoniv-dlya-zamishchennya-rosiyskogo-yadernogo-paliva

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари