ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Производството на шотландската ядрена енергетика нарасна през 2021 г., но вносът на изкопаем газ ще замени спрените централи

31.12.2022

 Шотландия е разчитала на повече ядрена енергия за производството на електроенергия, отколкото която и да е друга нация в Обединеното кралство през 2021 г., разкриха нови официални правителствени данни.

Нови данни, публикувани от Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия, показват, че ядреното производство в Шотландия се е увеличило с 8% през 2021 г. в сравнение с 2020 г., като делът на ядрената енергия в производството на електроенергия е нараснал до 30%, най-високият дял от всичките четири нации в Обединеното кралство.

Данните показват, че Шотландия има най-големия дял от ядрената енергетика в своя енергиен микс за пет поредни години, от 2017 г. до 2021 г., и показва зависимостта на страната от своите атомни електроцентрали като допълнение към възобновяемото производство. COP26, проведена в Глазгоу миналата есен, се възползва от това силно представяне, като понякога ядрената енергия осигурява приблизително 70% от електроенергията за конференцията.

Двете атомни електроцентрали в Шотландия, Torness и Hunterston B, заемат само една четвърт квадратна миля, но през целия си живот са генерирали достатъчно електричество, за да захранва всеки дом в Шотландия в продължение на почти 60 години. Те са спестили 400 милиона тона въглеродни емисии, което ги прави най-ценните активи за чиста енергия в историята на Шотландия.

Но с пенсионирането на Hunterston B през януари тази година след 46 години служба и Torness, което трябва да приключи с производството на енергия в рамките на десетилетието, Шотландия ще загуби жизненоважна чиста енергия.

Тъй като шотландското правителство се противопоставя на нови ядрени проекти, няма заместители за нито една от двете централи. Празнината ще трябва да бъде запълнена отчасти с вносен газ от изключително нестабилни световни пазари, което тласна цените на енергията до нива, невиждани досега. Това ще предотврати по-амбициозно намаляване на емисиите и ще застраши енергийната сигурност на Шотландия.

Комитетът по изменение на климата предупреди, че поради оттеглянето на ядрения флот, включително Hunterston B и Torness, производството с нулеви въглеродни емисии в Обединеното кралство ще се свие от 130 TWh до 90 TWh до 2030 г. без нови проекти. Той призова за нови ядрени мощности, които да заменят съществуващия парк до 2035 г., за да се поддържа ядреното производство на сегашните нива.

Подробности на: https://www.niauk.org/scotland-uses-most-nuclear-energy-of-all-uk-nations-for-fifth-year-running/

 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари