ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Корея – Ядрената енергетика надхвърля 30% от енергийния микс на страната

30.12.2022

Ядрената енергетика съставлява над 30 процента от енергетиката на страната тази година, което е значително подобрение на някога демонизирания метод за производство на електроенергия, който все повече се оценява заради своята достъпност, стабилност и възможност за износ, според пазарни наблюдатели.

 

Ядрени реактори Шин Ханул в Улджин, провинция Северен Кьонсан.

Седемгодишният връх от 30,7 процента, регистриран през първите 11 месеца на тази година, е най-високият от 31,7 процента през 2015 г. Цифрата достигна 17-годишно дъно от 23,7 процента през 2018 г. и дълго време оставаше под 30 процента в периода на политиката, водена от предишната администрация на Мун Дже-ин.

Въпреки това се очаква цифрата да нарасне още повече през идните години, което се основава на насърчаването на ядрената енергийна индустрия. Това е политически приоритет на президента Yoon Suk-yeol, който иска страната да изнесе 10 местно разработени ядрени реактора APR1400 преди края на неговия мандат през 2027 г. Енергийната директива ще бъде подкрепена от над 2 трилиона вона (1,5 милиарда долара) държавна подкрепа за индустрията през следващата година, спрямо 1 трилион вона тази година.
Включени са научноизследователска и развойна дейност и финансиране и държавни гаранции. Корея успя и ще продължи да успее да изнася реактора, широко признат със своята цена, качество и технологични предимства.

Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката заяви през юли, че Корея ще увеличи своя дял от ядрената енергетика до над 30 процента от общия енергиен микс на нацията до 2030 г.

Данните на Korea Power Exchange показват, че обемът на търговия с ядрена електроенергия е 152 958 гигаватчаса (Gwh) към ноември. Той представлява 30,7 процента от енергийния микс на страната общо 498 757 Gwh.

Годишният обем на търговия със сигурност ще надхвърли предишния връх от 157 167 Gwh през 2015 г., тъй като тазгодишното търсене на енергия, предизвикано от застудяване, през декември ще счупи рекорда.

Включено е и възстановяването на ядрените реактори след извършване на редовна или необходима поддръжка или ремонт. По-малко проблеми с неизправност могат да помогнат за увеличаване на цифрите.

„Процесът на одобрение беше опростен през последните няколко месеца, в съответствие с енергийните директиви на новото правителство“, каза представител на Korea Hydro & Nuclear Power, оператор на ядрените реактори в страната. „Полезно е и увеличаването на производството на електроенергия след пълната експлоатация на блок 1 Shin Hanul в Uljin, провинция Северен Gyeongsang миналия месец.“

Източник: https://www.koreatimes.co.kr/www/tech/2022/12/129_342413.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари