ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Смоленската АЕЦ ще удължи живота на енергоблок №1 с още 5 години

28.12.2022

Смоленската АЕЦ получи лиценз за работа за допълнителен период до 25 декември 2027 г., който ще генерира около 40 милиарда kWh електроенергия.

Федералната служба за екологичен, технологичен и ядрен надзор (Ростехнадзор) издаде лиценз за допълнителен 5-годишен експлоатационен срок на енергоблок № 1 на Смоленската АЕЦ (клон на концерн Росенергоатом АД, Електроенергийно управление на държавната корпорация Росатом). Така първият енергоблок ще служи поне 45 години вместо проектните 30 години.

 „Това е важно събитие за нас“, каза Павел Лубенски, директор на Смоленската АЕЦ. – Първият енергоблок работи надеждно и безопасно 30 години, предвидени по проекта, и 10 години в допълнителен период след мащабна модернизация и получаване на лиценз от Ростехнадзор.
Сега получихме правото да експлоатираме ядрената инсталация за още пет години, като оправдахме работата на нейните несменяеми елементи.
Федералната служба, издавайки нов лиценз, потвърди, че характеристиките и физическите параметри на енергоблока отговарят на съвременните стандарти и изисквания в областта на използването на ядрената енергия.

Удължаването на живота на действащите енергоблокове на АЕЦ е световна практика, а в Руската федерация се определя от държавната програма „Развитие на атомно-енергийния комплекс“. Неговото висококачествено и навременно изпълнение позволява на концерна „Росенергоатом“ да подобри безопасността и ефективността на атомните електроцентрали и чрез поддържане на съществуващия парк от реакторни централи да осигури надеждно енергоснабдяване на страната, да използва допълнителен времеви ресурс за проектиране и изграждане на заместващи мощности.

За справка

От пускането си в експлоатация първият енергоблок на Смоленската АЕЦ е произвел над 260 милиарда kWh електроенергия. През следващите 5 години той е в състояние да достави към мрежата средно още 35 милиарда kWh. Това количество електроенергия е достатъчно, за да работят безпроблемно цяла година над 100 милиона 50 W крушки.

Припомняме, че енергоблок №2 получи разрешение за допълнителен период на експлоатация – до 29 май 2025 г., енергоблок №3 – до 14 декември 2034 г.
Предвижда се изграждането на още два енергоблока на Смоленската АЕЦ по иновативния проект на ВВЕР-ТОИ поколение „3+“, способни да генерират 18 милиарда kWh електроенергия годишно и да отделят 1,3 милиона гигакалога топлинна енергия. Сега тече подготовка за изграждането им.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-237809

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари