ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – АЕЦ „Куданкулам“ – първи енергоблок с ВВЕР-1000 премина на новото руско ядрено гориво ТВС-2М

24.12.2022

Русия достави по-усъвършенствана версия на горивото за работещите реактори на атомната електроцентрала Куданкулам, която се изгражда в южния щат Тамил Наду. Джитендра Сингх, държавен министър на науката и технологиите в кабинета на министър-председателя, обяви това в сряда в долната камара на парламента.

 

 

Първата партида горивни касети с подобрени характеристики ТВС-2М беше получена през май-юни 2022 г. от Руската федерация и заредена в енергоблок №1 на АЕЦ „Куданкулам“. Новото гориво няма да увеличи въздействието върху околната среда, каза министърът, цитиран от PTI.

Сингх отбеляза, че използването на горивни касети ТВС-2М в реакторите на атомната електроцентрала ще позволи 18-месечни работни цикли в сравнение с 12-месечни работни цикли с горивни касети УТВС, използвани в момента в енергоблок № 2. Този енергиен блок също ще бъде прехвърлен към използването на по-модерните топлоотделящи сборки ТВС-2М.

Горивната касета (ТВС) е продукт, съдържащ делящи се вещества и предназначен да генерира топлинна енергия в ядрен реактор чрез контролирана ядрена реакция.

За справка

АЕЦ „Куданкулам“ е атомна електроцентрала с енергоблокове ВВЕР-1000, разположена в Южна Индия.
От февруари 2016 г. първият енергоблок на станцията работи стабилно с проектна мощност от 1000 MW.
Вторият енергоблок беше включен в националната електрическа мрежа на Индия на 29 август 2016 г.

Общото рамково споразумение с Росатом за изграждането на 3 и 4 блок беше подписано през пролетта на 2014 г. През юни 2017 г. инженерното подразделение на Държавната корпорация „Росатом“ и Индийската корпорация за атомна енергия подписаха споразумение за изграждането на третия етап (енергоблокове № 5 и № 6) на АЕЦ „Куданкулам“. През 2021 г. започна изграждането на пети и шести енергоблок на централата.

Пускането на пълна мощност на АЕЦ „Куданкулам“ е планирано за 2027 г.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2022/12/23/131504

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари