ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Премиерът Бойко Борисов: Към момента имаме само един гьол и едни намерения (ОБЗОР)

28.09.2012

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е поставил седем условия, и когато бъдат изпълнени, тогава заявилите инвеститорски интерес към „Белене” могат да се срещнат с него. На пресконференция министър-председателят Бойко Борисов обяви: Към момента имаме само един гьол и едни намерения. Тези намерения могат да бъдат всякакви, и аз съм много мнителен, и следя дали няма нещо скрито, което да донесе проблем, каза Борисов.

 Оборудването е върнато и за него сме получили към 76 млн. долара, а то струва милиарди и работи в момента в Калининската атомна централа. В същото време – има над 1 млрд. евро искове, които са в Париж и в Женева от частната руска компания.

 „Заявен е интерес от инвеститори. Казвал съм и на Делян Добрев, че преговорите трябва да се водят в парламента”, посочи Борисов.

 Ако те могат да докажат, че са сериозни инвеститори, че може да им излезе финансово-икономическата схема, ако не искат държавна гаранция, ако не искат договор за изкупуване на ток, както са сключени всички други договори в България – и за ТЕЦ 1, и за ТЕЦ 3 и за зелени енергии, ако покрият всички загуби, които сме понесли през годините – над 1 млрд. и искове от руска страна, както и ако депозират 200 млн. долара или евро, премиерът Борисов ще ги приеме. Тогава той ще счита, че те имат сериозен интерес. В момента, тъй като не искам по никакъв начин да се спекулира с темата, съм казал разговорите да се водят в Икономическата комисия на парламента.

 „Когато ме уведоми Делян Добрев, че има такива хора, аз поканих Мартин Димитров на среща, казах му, че има такива, и го помолих също да бъдат максимално внимателни. По линия на службите съм поръчал всеки един от тях да питаме и нашите партньори и в Департамента на САЩ и в другите страни, за да видим доколко са сериозни тези инвеститори. Когато всичко това бъде извървяно и изговорено – защо да ги отхвърлим? Нека те пред цялата общественост публично да заявят своите намерения”, допълни премиерът.

 Ако това се случи, България има няколко интереси. Първо, НЕК ще се стабилизира, защото над 1 млрд. лева ще влязат. В момента НЕК има половин милиард заем, който се плаща и лихвите и над 1 млрд. лева, похарчени за Цанков камък, който заради пътя, който се срутва, в момента не може да започне да работи.

 „Аз не намирам сили да убедя Агенция „Пътища” да приеме от НЕК този път, който продължава да е опасен, а струва колкото магистрала „Тракия”. Заради това задълженията на НЕК са огромни. Казал съм на Дянков – в момента, в който ми се обадиш и кажеш, че имаме 200 млн. долара или евро депозит, както катарците бяха любезни да преведат техните, да ги поканите при мен”, каза още премиерът Бойко Борисов.

 ОЛАФ няма компетенции и не е предприел действия относно „Белене”, но следи случая с българската държава, каза на пресконференция генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер след среща с премиера Бойко Борисов. По темата „Белене” Кеслер каза, че разбира, че това е важен случай за България и ЕС и въпросът е много актуален. Той е на много високо равнище в ЕК – заяви Джовани Кеслер.

  Следващата седмица парламентът ще гледа проекторешението за възобновяване на преговорите по проекта АЕЦ „Белене”. Искаме информация с кой ще водим преговори и няма да допуснем в нашия си двор, и в нашата страна, кой да е. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, който представи проекторешение за възобновяване на преговорите по проекта АЕЦ „Белене”. Проекторешението гласи: Народното събрание препоръчва на Министерски съвет чрез БЕХ и НЕК да разгледа възможността за възобновяване на изграждането на ядрена централа на площадка „Белене”, която да бъде реализирана от потенциален инвеститор, при следните условия: Цената на сделката да бъде не по-малко от направените разходи от българска страна; Да бъде постигнато цялостно уреждане на отношенията между НЕК, Атомстройекспорт и консултантите във връзка с проекта за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене” при удовлетворителни за българската страна условия, в т.ч. поемане на всички настоящи и бъдещи плащания и претенции от и към НЕК, в това число арбитражни производства; Потенциалният инвеститор да гарантира добросъвестния си ангажимент за придобиване на проекта „Белене” чрез издаване на неотменяема гаранция в размер на 200 млн. евро в полза на НЕК; Поемане на ангажимент от потенциалния инвеститор, че бъдещият оператор на ядрената централа ще гарантира отговорността за ядрена вреда по Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда; Поемане на ангажимент от потенциалния инвеститор за осигуряване на извеждането от експлоатация на ядрените съоръжения и управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци; Без ангажимент за задължително изкупуване на произвежданата от ядрената централа електрическа енергия; Без ангажимент за държавни гаранции; Да се договори възможност за придобиване от НЕК на дял от капитал на АЕЦ „Белене” по номинална стойност. В проекторешението се предвижда НС да задължи министъра на икономиката, енергетиката и туризма всеки месец да информира Народното събрание чрез постоянната комисия по икономическа политика за наличие на интерес от страна на потенциални инвеститори, както и за хода на преговорите.

 „Това са достатъчни условия за защита на националните интереси. В проекторешението не е посочено конкретно име на инвеститор за водене на преговори. Произхода на средствата и репутацията на всеки потенциален инвеститор ще бъдат проверени от всички възможни служби”, уточни депутатът. По думите му 200 млн. евро е добра гаранция за потенциални добри намерения.

 Предстои проекторешението да бъде внесено днес в парламента и другата седмица да бъде обсъдено в пленарна зала.

 „Не бихме подновили проекта АЕЦ „Белене” на всякаква цена. В момента страната не може да продължи реализацията на този проект без да има инвеститор със сериозни намерения и осигурено финансиране. Единственият възможен вариант към този момент е частен проект”, обясни депутатът.

 БСП няма да подкрепи предложеното от ГЕРБ проекторешение за даване на мандат на правителството за подновяване на преговорите по АЕЦ „Белене”. Ние ще внесен собствено решение, което ще бъде по-близко до конституционните правомощия на НС и народните представители – ще поискаме отмяна на предишното решение на Народното събрание, с което беше спрян проекта „Белене”. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от „Коалиция за България” и бивш енергиен министър Румен Овчаров. „Заедно с това, ние продължаваме да настояваме за провеждане на референдум, защото това правителство не е правителство, на което може да се разчита, и което може да провежда сериозна и последователна политика в областта на енергетиката. Държим за продължаване и изграждането на проекта „Белене” с ясни формулирани национални интереси и държавно участие”, заяви Овчаров. Той обясни, че не е работа на НС да води преговори, да търси чуждестранни инвеститори, да поставя търговски условия. Това било работа на Министерски съвет, който провежда вътрешната и външна политика на страната. „Ако Бойко Борисов е решил да се отказва от функциите си на министър-председател, то това се прави по начин, който също е описан в Конституцията – идва и си връчва оставката. Ние ще създадем друго правителство”, коментира Овчаров.

 „Очевидно сме свидетели на най-големия провал в чисто политически план на политическа партия ГЕРБ и лично на Бойко Борисов. Имам предвид провала в енергетиката и специално по АЕЦ „Белене”. Вчерашната сценка тотално спука балоните, с които ГЕРБ досега пълнеше главите на всички български граждани – за това, че проектът „Белене” е икономически неизгоден, че за електроенергията от проекта „Белене” няма пазар, че не може да се структурира финансово проектното финансиране за този проект”, заяви депутатът.

 Според него, заедно с това „в небитието са отишли и някои други твърдения, че проектът е технологично изостанал, че площадката е земетръсна и всичкото това, което се случи вчера, е абсолютен кризисен ПР на Бойко Борисов и ГЕРБ. Те очевидно разбраха, че след внасянето на 800 000 подписа по темата „Белене”, темата енергетика и темата „Белене” ще станат решаващи за предстоящите парламентарни избори. Дискусията – и експертната, и политическа, която се води вече около един месец, ги убеди, че те губят битката и в двете посоки, затова възприеха вчерашния кризисен ПР. Аз даже се страхувам, че начина, по който бяха представени инвеститорите, които бяха докарани от целия свят само и само да се покажат тук, в опит да се отклони вниманието на българската общественост и да се намали ефекта от искането за референдум, може да компрометира и тези инвеститори, ако те наистина са сериозни”, каза още Румен Овчаров.

 Никоя нормална държава не води преговори с неидентифицирани летящи обекти. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДСБ и съпредседател на ПГ на Синята Коалиция Иван Костов. От ДСБ искат правителството официално да изиска становище от Американския департамент по енергетиката за т.нар. „инвеститор” за АЕЦ „Белене”.

 „Информацията, която ние имаме, е че това е, най-меко казано, съмнителен инвеститор. В никакъв случай това не е стратегически инвеститор и ние искаме това да стане ясно, преди да се предприемат каквито и да е действия от страна на правителството или на парламента”, каза Костов.

 „Тече събиране на подписи с цел да се ревизира решението на НС за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене” и преговорите да се подновят“, обяви Костов. Това унищожава българската държава, в очите на всички останали сериозни партньори от ЕС и НАТО, защото показва, че държавата се върти като ветропоказател – днес едно, утре друго. Това означава, че ние сами не сме в състояние да спазваме собствените си решения – започваме едно, отиваме на друго, след това се връщаме. Това е непредсказуема страна. С такава страна, не могат да се водят сериозни междудържавни отношения. Такава държава не е гостоприемна за който и да е сериозен инвеститор”, коментира лидерът на ДСБ.

 Костов заяви, че са получили уверение от министъра на икономиката Делян Добрев, че ще се направят постъпки и ще се поиска официално становище на Департамента по енергетика на САЩ.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1700321

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари