ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румен Овчаров: Досега проектът за АЕЦ „Белене“ беше български, сега проектът е американски

27.09.2012

Правителството очевидно схвана, че загуби обществения дебат по темата „Белене” и въобще по темата енергетика, затова реши да направи предварително известни неща, които още не са готови за публичен анонс. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от БСП и бивш министър на икономиката Румен Овчаров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Правителството ни предложи една сценка, едно лековато сценарийче. Министърът не знае за какво сме се събрали, инвеститорите нещо представят, но и те не знаят какво представят, едните народни представители викат „Браво”, а другите – „Ама, чакайте, на какво „браво”? ”, коментира депутатът.

Според Овчаров – случилото се днес в парламентарната икономическа комисия е показало три неща: „Първо, проектът е икономически изгоден, иначе нямаше да дойде чуждестранен инвеститор. Второ, пазар за електроенергията има и след като идва инвеститор, който иска да даде пари, той ще трябва да я продава някъде. Трето, очевидно финансиране за този проект без каквито и да е държавни гаранции или средства също има”.

„Има една малка разлика. Досега проектът беше български, сега проектът е американски. България става територия, на която една чужда държава използва площадката, за да си направи атомна електроцентрала. Проектът вече не е с държавно участие и той не може да бъде използван така както сега използваме АЕЦ „Козлодуй” да поддържаме сравнително ниска цена за битовите потребители, продавайки половината от произведената ел. енергия на регулируемия пазар. Сега проектът става изцяло търговски и ще имаме, ако трябва да сравня, един производител сравним с двата проекта в комплекса „Марица изток”, който ще продава на свободния пазар на свободни цени”, коментира депутатът.

„С този изпреварващ ход от ГЕРБ се опитват да обезсмислят референдума, но на практика те доказват, че ние сме били прави с този референдум. Те се уплашиха, че загубиха темата „Белене” и поради тази причина направиха тази сценка”, коментира Овчаров.

„Доволен съм от този инвеститор, защото той доказа, че всичко, което говоря в последните три години е абсолютно вярно, но ми се иска България или българска компания да остане мажоритарен собственик на централата, иначе се получава така, че ние поемаме всички рискове като държава, население и територия, а всички плюсове заминават зад граница”, каза още Овчаров. Той изрази съмнение, че дори и да се стигне до строеж на АЕЦ „Белене”, това ще доведе до разкриване на нови работни места за българските граждани, тъй като компанията може да внесе работна ръка отвън.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1699961

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари