ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Rolls-Royce призовава британските власти за официални преговори за финансиране на малки ядрени електроцентрали

28.11.2022

 

Ръководителят на подразделението за малки реактори на Rolls-Royce, Том Самсън, каза пред парламентарна комисия, че Великобритания ще бъде изправена пред енергийна криза през следващото десетилетие, ако не продължи да строи повече „базови“ електроцентрали.
До октомври 2024 г. Великобритания планира да затвори всички електроцентрали, работещи с въглища.

 

 

Rolls-Royce ръководи консорциум, който е разработил малък модулен реактор (SMR) с мощност 470 MW, който може да произведе достатъчно електроенергия за град с размерите на Лийдс (около 800 000 души).
Такива реактори могат да бъдат изградени в съоръженията на компанията и допълнително разположени в съществуващи ядрени съоръжения в Англия и Уелс.

Консорциумът призовава правителството да започне официални преговори за възможни модели на финансиране и как технологията може да бъде внедрена, за да започне изграждането на реакторите. Първият SMR, проектиран от Rolls-Royce, ще струва £2,5 милиарда.

За справка

Припомняме, че в началото на 2022 г. компаниите се договориха за сътрудничество относно възможността за изграждане на британски малки модулни реактори в Украйна.

Rolls-Royce SMR е 470 MW дизайн, базиран на малък воден реактор под налягане. Срокът на експлоатация на този MMR ще бъде най-малко 60 години.

Източник: ft.com/content/21a54a90-1b51-4561-ba9e-c1677e0262ed

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари