ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Китай смятат, че трябва да участват като независима страна, за оценка на последствията от изхвърлянето на водите от Фукушима в океана

21.11.2022

Русия и Китай трябва да участват като независима трета страна за оценка на радиологичните последици от планираното изхвърляне на запаси от замърсена вода в океана на площадката на авариралата атомна електроцентрала „Фукушима Даичи“ (Япония).

Такова изискване се съдържа в съвместен руско-китайски документ, внесен в секретариата на МААЕ и разпространен на 17 ноември 2022 г.

 

 

Документът съдържа коментари на Русия и Китай относно отговорите на Япония на 36 въпроса, зададени съвместно от двете страни през юни 2022 г.

„Японската страна не даде ясен отговор на въпроса защо независима трета страна не е участвала в подходяща оценка (на радиологичните последствия), както и на въпроса за независимостта на организациите, извършили такава оценка и от собственика“, се казва по-специално в документа.

Русия и Китай припомниха, че TEPCO преди това е фалшифицирала данни, така че трябва да бъде включена трета страна, която да оцени независимо последствията от източването на замърсена вода.

„Трябва да се подчертае, че Китай и Русия, като заинтересовани страни, трябва да участват в оценката като трета страна.
Работната група на МААЕ включва експерти от Китай и Русия, но това не е същото като включването на Китай и Русия в оценката като трета страна, “, се казва в документа.

Източник: http://atominfo.ru/newsz05/a0722.htm

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари