ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Намерени са пукнатини в помпите за захранваща вода на финландския ядрен реактор OL3

30.10.2022

КОПЕНХАГЕН, 28 октомври (Ройтерс) – Пукнатини от няколко сантиметра бяха открити във всичките четири помпи за захранваща вода на финландския ядрен реактор Olkiluoto 3 (OL3), съобщи операторът TVO в петък, като добави, че все още не е ясно как повредата ще се отрази на планираното пускане в експлоатация

 

 

 

Повредата на най-големия ядрен реактор в Европа е неуспех за Финландия, където националният мрежов оператор предупреди за потенциални прекъсвания на тока през предстоящата зима, ако OL3 не може надеждно да доставя електричество.

 „Основната причина за откритите пукнатини в работните колела на помпите все още е неизвестна. Евентуалното въздействие върху графика ще бъде съобщено веднага щом резултатите бъдат налични“, каза TVO в Twitter.

За справка

В процес на изграждане от 2005 г., OL3 първоначално трябваше да започне работа през 2009 г., но се сблъска с няколко технически неизправности, които предизвикаха скъпи забавяния и продължителна съдебна битка.

Източник: https://www.reuters.com/business/energy/cracks-found-finnish-ol3-nuclear-reactors-feedwater-pumps-2022-10-28/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари