ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Милиони за Путин: опасната уранова зависимост на Европа от Русия

28.10.2022

Русия печели милиони в Европа от уран и горивни касети за АЕЦ.
Зависимостта е бомба със закъснител за страните от ЕС: никой не знае колко още ще има уран от Русия. Ядрените противници от Русия предупреждават Европа, че Путин може следващия път да използва урана като лост.

 

 

Беше началото на март, когато руски транспортен самолет ИЛ-76 кацна в Словакия, въпреки забраната на ЕС за полети. Самолетът, който е в състояние да транспортира тежка военна техника като танкове и артилерийски оръдия, е превозвал горивни касети за четирите руски ядрени енергоблокове в Словакия.
Докато САЩ и ЕС непрекъснато се договарят за нови пакети от санкции срещу изкопаемите горива на Русия, ядрената индустрия досега е пощадена от санкции.

Причината

Европа е силно зависима от руския уран. 20% идват от Русия, други 20% от Казахстан, който е лоялен към Кремъл. Уранът се добива и обработва там от руската държавна компания Росатом. Гига група с повече от 300 дъщерни дружества, чиито връзки достигат дълбоко в Германия.

Почти всяка втора страна от ЕС разполага с атомни електроцентрали, има общо около 100 реактора.
Според Европейската общност за ядрена енергия Euroatom Русия печели повече от 450 милиона евро годишно от търговията с уран. Зависимостта от руския уран и ядрено гориво е особено висока в Централна и Източна Европа.
Има 18 атомни електроцентрали, построени от Русия и зависими от руски горивни касети. Освен реакторите в Словакия, в България има още две ядрени енергоблока, шест в Чехия, четири в Унгария и два във Финландия. ЕС е „значително уязвим“ от атомните електроцентрали в тези пет държави, предупреди Евратом.

„Доставките на уран от Русия не могат да заменят в тези страни в краткосрочен план“, обяснява Владимир Сливяк от руското антиядрено движение Екозащита. Защото Росатом е единствената компания в света, която произвежда шестоъгълни горивни касети по руски дизайн за реактори с вода под налягане, казва той в интервю за редакционната мрежа Германия (RND).

Още съществува американската група Westinghouse, която в средносрочен план би могла да произвежда горивни касети за тези специални реактори.
Но тъй като старите атомни електроцентрали вероятно ще издържат само още десет години, според оценката на Сливяк, за западните компании е всичко друго, но не и доходоносно да инвестират в разработването на такива горивни касети сега. „Няма бъдеще за тези реактори“, казва той. Петте държави от ЕС не могат да променят зависимостта си и са оставени на милостта на Русия. Едва ли е изненадващо, че те се противопоставят на урановото ембарго.

Франция

Ситуацията е различна за Франция, най-големият производител на ядрена енергия в Европа: страната произвежда свои собствени горивни касети, но получава големи части от суровия уран от Русия и Казахстан, както Грийнпийс Франция документира.
„Франция е напълно в състояние да спре закупуването на уран от Русия“, смята Сливяк. За него ситуацията е сравнима с изхода на Германия от руските газови доставки. Но липсва политическа воля и компаниите не искат да променят нищо, все пак няма санкции. „Франция се надява, че Путин ще продължи да бъде толкова добър и да доставя уран. Но това е опасна грешка.” Сливяк се опасява, че Путин просто чака удобен момент, за да спре доставките на уран за Европа. „Путин определено ще използва тази зависимост“, категоричен е руският антиядрен активист.

През 2021 г. Франция е генерирала около 70 процента от електроенергията си от АЕЦ.
Съществува тясно сътрудничество с Германия за доставките на уран за атомните електроцентрали на Франция. Горивните елементи се произвеждат в град Линген в Долна Саксония. Там френска компания преработва руски уран, за да го достави на атомни електроцентрали във Франция, Белгия, Швейцария, Великобритания, Испания, Швеция, Холандия и Финландия. Сливяк е демонстрирал пред обекта в Долна Саксония в миналото.
„Може би им трябва известно време, за да заменят руския уран, но има други доставчици и това определено е изпълнимо.“ Шведският енергиен гигант Vattenfall реши да спре целия внос на уран от Русия още в първия ден на руската война и докато не бъде заменен в бъдеще чрез внос от Канада и Австралия.

Европейският парламент

През пролетта Европейският парламент призова за „незабавно, пълно ембарго върху руския внос на нефт, въглища, ядрено гориво и газ“ с голямо мнозинство и искаше „да прекрати сътрудничеството с руски компании по съществуващи и нови ядрени проекти“.
Тери Райнтке, съпредседател на групата на Зелените/ЕСА в Европейския парламент, каза пред RND, че нейната група продължава да се застъпва за „незабавно ембарго върху вноса на уран и ядрени технологии от Русия“.

Източник: https://www.rnd.de/politik/uran-fuer-atomkraftwerke-europas-gefaehrliche-abhaengigkeit-von-russland-YSITTGLSCRFVLFK3PMXLXXJ5DM.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари