ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


BWR – При земетресение Органите за регулиране на СУЗ могат да не бъдат напълно въведени за спиране на реактора

21.10.2011

ОР СУЗ може да не бъдат напълно въведени в активната зона на реактора, когато сработването на АЗ става на фона на земетресение.

 

Такава информация са получили американските регулиращи органи от разработчиците -  алиансът  GE/“Hitachi“.

 

Като причина за възможен отказ се сочи “взаимодействие межу прътовете и горивния канал”. В предварителния доклад, предаден в NRC, се отбелязва, този проблем може да се прояви на 34 блока в 24 АЕЦ на САЩ. За експлоатираните блокове в чужбина в документа на се съобщава.

 

Известно е още, че първите информации за възможни проблеми при сработването на АЗ по време на земетресение са били докладвани на американския регулатор шще през юли 2010 година.

 

Това не е първият проблем изплувал  на светло в последно време с ОР СУЗ на реакторите BWR.

 

През лятото на тази година Комисията по ядрено регулиране на САЩ официално съобщава за корозионни дефекти открити на ОР СУЗ „Marathon“, които се упортебяват на 23 енергоблока с реактори BWR-6 в САЩ, Испания, Швейцария и Япония.

 

ОР „Marathon“ имат особена, лопатковидна (лентова) конструкция. Лопатките (blades) представляват заварени една до друга тръбички запълнени с капсули с борен карбид. Самите тръбички са стоманени легирани с малко кобалт. Всеки ОР има четири такива лопатки.

 

 

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари