ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В турската АЕЦ „Аккую“ бе монтирана защитната обвивка на ядрения остров на енергоблок №1

18.10.2022

В сградата на реактора на първи енергоблок на АЕЦ „Аккую“ се проведе операция по монтиране на шестия слой на вътрешната защитна обвивка (ВЗО), която е един от основните елементи на системата за безопасност на атомната електроцентрала.

С последващия монтаж на купола, който строителите планират да завършат до края на 2022 г., ще завърши оформянето на реакторната зала на 1 блок.

Технология на монтажа

Шестият слой на ВЗО е метална конструкция, състояща се от 30 блока. Общата маса на слоя е 224 тона, диаметърът е 44 метра.
Монтажът на конструкцията на строителната площадка на АЕЦ „Аккую“ беше извършен с помощта на тежък верижен кран Liebherr LR 13000.

Монтирането на нивото отне 8 часа. След монтажа височината на корпуса на реактора на блок №1 се увеличи с 8,4 метра и достигна 51,5 метра.

Оценка на работата

„Днес е важно събитие. След монтажа на 6-то ниво остава да се монтира само куполът на корпуса на реактора. Монтажната операция беше извършена безупречно: нашите строители, монтажници, строителни кранисти отново потвърдиха най-високото ниво на своите професионални умения.
Монтирането на многотонна конструкция с допустимо отклонение от 1 сантиметър е трудна задача. Успяхме и това още веднъж демонстрира най-високия професионализъм на екипа на АЕЦ „Аккую“, каза Анастасия Зотеева, генерален директор на „Аккую Нуклеар“ АД.

Каво остава

До края на 2022 г. на първи енергоблок са планирани работи за монтиране на защитния купол и започване на пуско-наладъчните работи – началото на промивката на корпуса на реактора и пускането в експлоатация на полярния кран.

Строително-монтажните работи на площадката на АЕЦ „Аккую“ се извършват на всички строителни площадки на основните и спомагателни съоръжения: четирите енергоблока, хидротехнически съоръжения на сушата, електроразпределителна система, административни сгради, учебен център, съоръжения за физическа защита на бъдещата АЕЦ.

За справка

Вътрешната защитна обвивка осигурява защита на реакторното отделение и е опора за тръбопроводни проходки и полярен кран, който извършва поддръжка на ядрения реактор по време на фазата на експлоатация на АЕЦ.
ВЗО се състои от стоманена обшивка, която осигурява херметичността на реакторното отделение, и специален бетон.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-234958

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари