ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и МААЕ обсъждат създаването на защитна зона около Запорожката АЕЦ

13.10.2022

Руският президент Владимир Путин се срещна на 11 октомври 2022 г. в Санкт Петербург с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси.

„Днес има елементи на прекомерна политизация на всичко, свързано с ядрената дейност. Надяваме се, че благодарение на вашите усилия цялата реторика по този въпрос ще бъде намалена, приведена в нормално състояние, в тази област на нашата дейност и сътрудничество, въпреки всички турбуленции и всички сложни процеси, които се случват в света сцена. Много се радваме да ви видим и ще се радваме да обсъдим всички въпроси, които вълнуват както вас, така и нас, например ситуацията, която възниква около АЕЦ“, каза Владимир Путин на среща с гл. на МААЕ.

По-рано същия ден в Санкт Петербург се проведоха консултации между руска делегация, ръководена от генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, и делегация на Международната агенция за атомна енергия, ръководена от генералния директор Рафаел Мариано Гроси.

От руска страна присъстваха постоянният представител на Руската федерация към международните организации във Виена М.И. Улянов, ръководител на Ростехнадзор А.В. Трембицки, началник на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на Руската федерация И.А. Кирилов и началникът на Главното управление за охрана на обектите на Руската гвардия В.И. Машевски.

Бяха разгледани въпроси на взаимодействието между Руската федерация и МААЕ при осигуряване на безопасността на Запорожката АЕЦ, включително в светлината на новите правни реалности в югоизточната част на Украйна. По-специално, страните обсъдиха възможните подходи към реализацията на инициативата за създаване на зона за ядрена защита и сигурност около Запорожката АЕЦ.

Има разбиране за необходимостта от продължаване на дискусиите.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-234730

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари