ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руската версия – Запорожката АЕЦ премина на работа от дизелгенераторите

09.10.2022

 Запорожката АЕЦ поради обстрел от Украйна автоматично превключи на работа на дизелови генератори, съобщи председателят на движението „Ние сме заедно с Русия“, член на главния съвет на администрацията на Запорожка област Владимир Рогов.

„Запорожката АЕЦ автоматично премина към работа на дизелови генератори“, каза Рогов пред РИА Новости.

Според него Украйна умишлено е прекъснала последния електропровод и нанася удари по ТЕЦ в Енергодар, за да попречи на пускането на енергоблоковете на АЕЦ.

Източник: http://atominfo.ru/newsz05/a0568.htm

Tags: ,

13 Responses to Руската версия – Запорожката АЕЦ премина на работа от дизелгенераторите

 1. TSO on 11.10.2022 at 16:16

  ℹ️ Информацията за подаването на руски ток за АЕЦ е поредният фейк на рашистка пропаганда

  В руските информационни агенции, които за съжаление са цитирани от украинските медии, окупационната администрация парадира с доставките на руска електроенергия за ЗАЕС за собствените й нужди.

  ❗️ Energoatom официално опровергава тази лъжа и информира, че Запорожката атомна електроцентрала получава електроенергия за собствените й нужди от украинската енергийна система чрез възстановената от украински специалисти електропреносна линия 750kV ЗАЕЦ-Днепровска.

  Уведомяваме Ви също, че в момента няма други начини за захранване на АЕЦ, освен от вътрешната електроенергийна система.

 2. TSO on 12.10.2022 at 12:08

  ❗❗❗ АЕЦ отново на дизелови генератори: окупаторите повредиха подстанцията

  Тази сутрин, 12 октомври в 08:59 ч. подстанция „Днепровска“ в Днепропетровска област е повредена в резултат на ракетен обстрел от руските войски. В резултат на това аварийно бе изключена електропреносната линия 750 kV на ЗАЕЦ – Днепровска.

  В резултат на това Запорожката АЕЦ беше напълно обезточена. Дизеловите генератори се включиха автоматично.

  Енергоатом подготви и изпрати поредната партида дизелово гориво за АЕЦ. Към 10.00 ч. обаче руската страна не пропуска колоната от автомобили на компанията.

  Руският обстрел и повреда на енергийната инфраструктура, свързана с работата на атомните електроцентрали, е същата проява на ядрен тероризъм, както директния обстрел на ЗАЕЦ и води до същите последствия и заплахи от радиационна авария.

  ☢️ Окупаторите продължават да пренебрегват ядрената и радиационна безопасност на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, заплашвайки света с радиационна катастрофа.

 3. TSO on 12.10.2022 at 18:16

  ❗❗❗ Украински специалисти възстановиха работата на електропроводната линия високо напрежение 750 kV на Днепровска – ЗАЕЦ

  Тази сутрин, 12 октомври, в 08:59 ч., в резултат на ракетен обстрел от руските войски, аварийно беше изключена електропроводната линия 750 kV ЗАЕЦ – Днепровск, след което Запорожката АЕЦ беше напълно обезточена и поддържането на системите за безопасност се осъществу пускането на резервни дизелови генератори.

  ❗❗❗ Украинските специалисти намериха техническо решение за възстановяване на работата на електропроводната линия и захранването на собствените нужди на централата отново се извършва от енергийната система на Украйна.

  Благодарение на смелостта и професионализма на украинските ядрени работници отново беше избегнато негативно развитие на събитията. Руската армия обаче продължава да бомбардира най-голямата атомна електроцентрала в Европа и свързаната с нея енергийна инфраструктура, доближавайки света до ядрена и радиационна катастрофа отново и отново.

 4. TSO on 15.10.2022 at 0:15

  Днес, 14-ти октомври, и един ЕП 330kV бе въведен в работа след отстраняване на повреди. Въпреки това ситуацията с безопасността на ЗАЕЦ остава под въпрос, докато не се създаде защитен периметър около площадката, както и да се договори запазване на целостта и работата на насрещните подстанции, от които ЗАЕЦ получава външно електрозахранване.

 5. TSO on 17.10.2022 at 11:39

  ❗❗❗ В резултат на обстрела на руските военни в АЕЦ „ЗАЕЦ“ последната линия за връзка с електропреносната система беше прекъсната

  Рашистките терористи промениха тактиката си и сега се опитват да изнудват Украйна и целия свят с ракетни атаки срещу насрещни подстанции, захранващи атомната електроцентрала.

  И така, днес, 17 октомври, руските терористи отново обстреляха подстанции на критичната инфраструктура на територията, контролирана от Украйна, в резултат на което в 03:59 часа беше прекъсната последната електропреносна линия 750 kV ЗАЕЦ – Днепровска. В преходния процес, поради краткотраен спад на напрежението, беше изключен резервният трансформатор за собствени нужди на ЗАЕЦ и бяха пуснати дизел генераторите.

  Освен това беше изключена електропреноната линия 750 kV Южноукраинската АЕЦ – Днепровска, но без това да повлияе на натоварването на ПАЕЦ.

  ???? Още веднъж се обръщаме към международната общност за спешно предприемане на мерки за възможно най-бързо демилитаризиране на АЕЦ, изтегляне на всички руски военни от територията на централата и град Енергодар и връщане на Запорожката АЕЦ към пълен контрол от Украйна в името на сигурността на целия свят.

 6. TSO on 02.11.2022 at 16:46

  В ЗАЕЦ два енергоблока вече работят в режим на „горещо спиране“ и осигуряват подгряване на водата за топлопреносната мрежа на Енергодар.

 7. TSO on 03.11.2022 at 12:20

  Руската налост няма граници!

  ⚠️⚠️⚠️ Запорожката АЕЦ е напълно обезточена поради рашистки обстрел

  Вчера, 2 ноември 2022 г., в резултат на рашистки обстрел бяха повредени последните две високоволтови комуникационни линии на Запорожката АЕЦ с украинската електроенергийна система. В 23:04 ч. централата премина в режим на пълно обезточване. Всичките 20 дизелови генератора бяха включени.

  В момента е оптимизирана схемата за електрозахранване на собствените нужди на ЗАЕЦ, като остават в работа 9 дизелгенератора. Енергоблокове № 5 и № 6 се привеждат в студено състояние.

  Горивото за работа на дизел-генераторите в режим на пълно обезточване на АЕЦ остава за 15 дни. Обратното броене започна.

  Поради окупацията на централата и намесата на представители на Росатом в нейната работа, възможностите на украинската страна да поддържа АЕЦ в безопасен режим са значително ограничени.

  *** Още веднъж се обръщаме към международната общност за спешно предприемане на мерки за възможно най-скорошно демилитаризиране на АЕЦ, изтеглянето на всички руски военнослужещи от територията на централата и град Енергодар и връщането на Запорожката АЕЦ към пълен контрол от Украйна в името на безопасността на целия свят!

 8. TSO on 06.11.2022 at 15:22

  Във връзка с нуждата от диверсификация на информационните източници, с цел поддържане на интереса и на двете заинтересовани страни, ще се позовем на официалния Телеграм канал на ЧВК Вагнер GREY ZONE.

  Запорожская АЭС, которая подконтрольна российской стороне подключена к энергосистеме Украины.

  «Около 22:00 электроснабжение 750кВ на всех шести блоках ЗАЭС было восстановлено, а восемь работающих аварийных дизель-генераторов были отключены и переведены в режим ожидания» — говорится в заявлении генерального директора МАГАТЭ Рафаэля Гросси

  Ранее Путин проводил телефонные звонки с главой МАГАТЭ Гросси, а на дискуссионном клубе «Валдай» поддержал визит МАГАТЭ на Украину.

 9. TSO on 21.11.2022 at 14:06

  ❗️“Росатом“ всю ночь находился в переговорах с МАГАТЭ по поводу ситуации на Запорожской АЭС, на станции есть риск атомной аварии, заявил генеральный директор госкорпорации „Росатом“ Алексей Лихачев.

 10. TSO on 21.11.2022 at 20:58

  ❗️Група от експерти на МААЕ е оценила степента на щетите по ЗАЕЦ и счита, че основното оборудване не е пострадало, няма заплаха за ядрената безопасност.

 11. TSO on 23.11.2022 at 13:05

  ❗️Гендиректор МАГАТЭ сообщил, что провел с главой „Росатома“ в Стамбуле переговоры о создании защитной зоны вокруг Запорожской АЭС

 12. TSO on 23.11.2022 at 16:47

  ⚠️⚠️⚠️ Днес, 23 ноември 2022 г., поради понижаване на честотата в електроенергийната система на Украйна се задейства аварийна защита в Ровенската, Южноукраинската и Хмелницката АЕЦ, в резултат на което всички енергоблокове бяха автоматично изключени. В момента работят проектно, без генериране в електроенергийната система.

  Радиационният фон на площадките на АЕЦ и прилежащите територии не е променен, всички показатели са в норма.

  Веднага след като се нормализира работата на електроенергийната система, подаването на електроенергия от АЕЦ ще бъде възобновено.

  Също така, поради понижаване на честотата на мрежата, е спряно захранването на собствените нужди на Запорожката АЕЦ от електроенергийната система. Централата премина в режим на пълно обезточване. Всички дизелови генератори работят. Радиационният фон на площадката на ЗАЕЦ остава в норма.

 13. TSO on 24.11.2022 at 10:11

  Консултациите, провеждани от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) с представители на Русия и Украйна за създаването на зона за сигурност около Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), продължават, има напредък, каза генералният директор на организацията Рафаел Гроси пред CNN.

  „Консултирам се и с двете страни. Не бих се съгласил с оценката, че нямаме напредък, смятам, че имаме. Разбира се, че говорим за нещо сложно. Това е истинска война и защитната зона, която предлагам, е точно на предната линия, на линията на съприкосновение на противниците. Мисля, че вървим напред“, каза той.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари