ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Генералният директор на Запорожката АЕЦ призна, че е предал информация за централата на служител на СБУ

05.10.2022

Игор Мурашов, генерален директор на Запорожката АЕЦ, беше експулсиран на територията, контролирана от Украйна, тъй като е обвинен в „извършване на дейност, насочена към дискредитиране на руските власти“.

Запорожката АЕЦ е разположена на левия бряг на Днепър. Това е най-голямата атомна електроцентрала в Европа по брой блокове и инсталирана мощност. От март централата е под охраната на руската армия.

„Приветствам освобождаването на Игор Мурашов, генерален директор на Запорожката АЕЦ; Получих потвърждение, че г-н Мурашов се е върнал безопасно при семейството си“, написа Рафаел Гроси, ръководител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), на страницата си в Twitter.

Фактът, че Мурашов е задържан от руски патрул на път за Енергодар, съобщи на 1 октомври ръководителят на Националната компания за производство на атомна енергия на Украйна Енергоатом Петр Котин. Причините за задържането не се съобщават.

Генералният директор на Запорожката АЕЦ призна, че е комуникирал чрез месинджъри със служител на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Игор Каземирски, на когото по-специално е предал информация за текущото състояние на нещата в атомната електроцентрала.
Освен това той потвърди, че обстрелът на АЕЦ, извършен от украинските военни от градовете Никопол и Марганец, може да доведе до извънредни ситуации.
„Персоналът на централата е бил в опасност и продължава да бъде в опасност, докато възстановява АЕЦ след тези обстрели“, каза той.

Мурашов каза още, че е забранил публикуването на призива на персонала на централата към Русия, Украйна, ООН, МААЕ с искане да се спре обстрелът, тъй като „не го е съгласувал с Киев“, а това „може да навреди на държавните интереси на Украйна“.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-234410

Tags: , ,

9 Responses to Генералният директор на Запорожката АЕЦ призна, че е предал информация за централата на служител на СБУ

 1. Красимир Христов on 05.10.2022 at 0:44

  Каква е вашата истина за Игор Мушанов?
  Има нещо много мътно – кой го е назначил и кой го е уволнил?

 2. TSO on 05.10.2022 at 16:22

  ‼️ Президентът на ДП „Енергоатом“ НАЕК Петро Котин пое задълженията на генерален директор на Запорожката АЕЦ

  Това той каза във видеообръщението си към служителите на ЗАЕЦ: „В съответствие с действащото законодателство, разрешителни и нормативни документи реших да поема задълженията на генерален директор на Запорожката атомна електроцентрала.

  Според него администрацията на станцията е прехвърлена в Киев след отвличането на генералния директор на ЗАЕЦ Игор Мурашов: „Всички по-нататъшни решения относно работата на централата ще се вземат директно в централния офис на НАЕК Енергоатом“.

  Петро Котин подчерта, че всички технически въпроси по експлоатацията на енергоблоковете, както и досега, ще се решават от техническия персонал на атомната централа в съгласие с централния офис на компанията.

  „Несъмнено нашата работа, нашата съдба, нашите домове и нашето бъдеще са с Украйна, както винаги. Ние ще продължим да работим в съответствие с украинското законодателство, в украинската енергийна система, в Енергоатом. Не се съмнявайте!“ – отбеляза Петро Котин.

  https://t.me/energoatom_ua/9968

 3. TSO on 11.10.2022 at 16:11

  ‼️‼️‼️️ Рашисти отвлякоха и се предполага, че са измъчвали заместник генералния директор на ЗАЕЦ

  Вчера, 10 октомври, руски терористи отвлякоха Валери Мартинюк, заместник генерален директор на Запорожката АЕЦ и го държат в неизвестно място, вероятно използвайки свои собствени методи на изтезания и сплашване.

  По този начин руснаците се опитват да получат така необходимата информация за личните дела на служителите на Запорожката АЕЦ, за да принудят украинския персонал да работи в „Росатом“ възможно най-скоро. Окупаторите, в буквалния смисъл на думата, прилагат изтезания върху работещите в атомната централа, като не се свенят и от най-зверските издевателства.

  ❗️ Обръщаме се към Генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси и цялата световна общественост с призив да се вземат всички възможни мерки за незабавното освобождаване на Валери Мартинюк от плена на руските окупатори и връщането му към изпълнение на служебните му задължения.

  Произволът на нашествениците в Запорожката АЕЦ трябва да бъде спрян възможно най-скоро! За целта е необходимо да се създаде зона за ядрена безопасност около ЗАЕЦ и тя да се върне под пълния контрол на Украйна!

 4. TSO on 19.10.2022 at 20:49

  ❗❗❗ Служителите на ЗАЕЦ, които са подписали или ще подпишат договор с Росатом, са заплашени от мобилизация в расистката армия

  Днес Путин въведе военно положение във временно окупираните територии на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области. Освен това той обяви въвеждането на режим на териториална отбрана върху тях.

  Според източници от Запорожката АЕЦ, окупаторите оформят списъци на работници в централата, които са подписали договори с Росатом (АО „Екплуатирующая организация „Запорожская АЕС“), за да мобилизират някои от тях за служба в руската армия и/или руската териториална отбрана.

 5. TSO on 19.10.2022 at 21:13

  - У відеоінтерв’ю директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов розповів про:

  - своє викрадення російськими окупантами та перебування у полоні;

  - ситуацію на ЗАЕС і героїзм її персоналу;

  - правовий статус станції після намагань окупантів її анексувати;

  - систему керування ЗАЕС в умовах перебування на ній російських військових і представників Росатома.

  Докладніше – у відео: youtu.be/XTHj_KlvE2k

  ——————

  Ihor Murashov, Zaporizhzhya NPP Director, spoke in an interview about:

  - his kidnapping by the russian occupiers and his stay in captivity;

  - the situation at the ZNPP and the heroism of its staff;

  - the legal status of the power plant after the occupiers’ attempts to annex it;

  - the ZNPP management system in the presence of the russian military and representatives of Rosatom.

  More details in the video: youtu.be/XTHj_KlvE2k

 6. TSO on 24.10.2022 at 10:58

  ⭕️ Рашистите продължават да оказват натиск върху персонала на Запорожката АЕЦ, принуждавайки го да подпише „договор“ с Росатом, – Генщаб

  Във временно окупираната Запорожка атомна електроцентрала в Енергодар нашествениците продължават да тероризират персонала. Това съобщават от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

  „В град Енергодар руските окупатори извършиха ротация на кадри в АЕЦ. Вече са регистрирани факти на физически и морален натиск върху служителите на Запорожката АЕЦ с цел да бъдат принудени да подпишат договори с „Росатом“, се казва в доклада.

  Генералният щаб добави още, че нашествениците са „забранили на служителите на електроцентралата да се придвижват към територията, контролирана от украинските власти“.

 7. TSO on 26.10.2022 at 18:42

  ❗️❗️❗️ Рашистите засилват натиска върху персонала на ЗАЕЦ и агитират за сътрудничество с Росатом

  Окупаторите не спират да се опитват да принудят работниците от Запорожката АЕЦ да подписват договори с Росатом и да измислят нови начини да убедят хората да сътрудничат.

  В момента нашествениците започнаха да оказват натиск върху персонала с удвоена сила, включвайки в кампанията тежки нападатели от висшето ръководство на руската държавна корпорация – първият заместник генерален директор по оперативното управление на Росатом Андрей Петров и първият заместник-ръководител на Росенергоатом Александър Шутиков.

  След като се подготвиха, на 26 октомври 2022 г. тези двамата – Шутиков лично и Петров във формат на видео съобщение – започнаха да „обработват“ украинския персонал на окупираната от Русия АЕЦ.

  За по-добър резултат от агитацията бяха събрани и обърнати към тях всички служители на станцията, чиято основна идея беше необходимостта и целесъобразността на прехода към Росатом.

  Но този опит претърпя същия провал като всички предишни: работниците в атомната електроцентрала бяха скептични към „лъскавите неща“ на окупаторите и за пореден път показаха, че няма да работят за нашествениците.

  Защото Запорожката АЕЦ е украинска! Така е било, така е и така ще бъде!

 8. TSO on 28.10.2022 at 15:56

  ⚠️⚠️⚠️ Въпреки засиления натиск от страна на окупаторите, работниците от ЗАЕЦ не подписват договори с Росатом

  В продължение на две седмици руските нашественици правят всичко, за да принудят персонала на Запорожката АЕЦ да подпише договори с фалшивата компания АО „Екплуатирующая организация Запорожская АЕС“, която се управлява от Росатом.

  Окупаторите прибягват до натиск и манипулации, като твърдят, че хиляда служители на станцията вече са подписали договори. Тази лъжа обаче не върши работа.

  Всъщност от 6700 работници, останали да работят в окупираната от Русия АЕЦ, само около сто са подписали договори с Росатом. Освен това огромното мнозинство от тези, които го направиха, се „съгласиха“ под натиска на нашествениците. Други 4300 проукраински служители на ЗАЕС заминаваха за територията, контролирана от Украйна.

  Следователно рашистите не могат да се похвалят с голям успех в АЕЦ. Освен това, въпреки целия им натиск и заплахи, огромното мнозинство от служителите на станцията са на проукраинска позиция, продължават да се съпротивляват на окупаторите и да забавят процеса на подписване на предателски договори, доколкото това е възможно.

  Разбира се, сред тези, които вече са се съгласили доброволно да работят за нашествениците, има и лица от ръководния състав на станцията. Действията им са мотивирани най-вече от желанието да заемат високи ръководни позиции във фалшивата структура и да получат дивиденти от нашествениците. Имената им са известни и всички те ще отговарят за действията си, след като централата бъде освободена и върната под пълен украински контрол.

  Искрено благодарим на смелите работници на Запорожката атомна електроцентрала. На онези, които вече осми месец, в изключително тежките условия на руската окупация, осигуряват ядрената и радиационна безопасност на АЕЦ и цяла Европа и не се съгласяват да подписват никакви договори с врага!

 9. TSO on 28.10.2022 at 16:07

  ‼️ АЕЦ беше посетена от поддръжници на Путин, които се опитват да убедят персонала да сътрудничи

  Неуспешната кампания за подписване на договори с Росатом на служителите на ЗАЕЦ принуди окупаторите да използват „тежката артилерия“. Днес, 28 октомври 2022 г., главният кримски предател – Сергей Аксьонов и първият заместник-ръководител на администрацията на Путин – Сергей Кириенко се втурнаха към ЗАЕЦ. Те трябваше да демонстрират поне някакъв успех и да убедят персонала на централата, която има такова „голямо значение за Русия“, да подпише договори с фалшивата организация АО „Екплуатирующая организация „Запорожская АЕС“, която се управлява от Росатом.

  Но когото и да изпратят нашествениците във временно окупираната АЕЦ, няма да се получи. Все пак Запорожката АЕЦ е Украйна!

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари