ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Определението на студеното спиране за фукушимските блокове не отчита температурата на кориума (стопилката) върху бетона

21.10.2011

Определението на студеното спиране – състоянието, което компанията ТЕРСО обещава, че ще достигне до края на годината в авариралите блокове на АЕЦ “Фукушима Дайичи” – все още остава двусмислено, пише вестник “Mainichi”.

 

В сегашното определение на състоянието студено спиране ще се смята за достигнато при едновременното изпълнение на три условия. Температурата на дъното на корпуса на реактора трябва да се поддържа по-ниска от 100 °C, изхвърлянето на радиоактивни вещества извън пределите на блоковете трябва да бъде “управляемо”, а изградената в авариралите блокове затворена система за охлаждане на горивото трябва да работи “стабилно”.

 

През октомври първото от трите условия е било изпълнено за трите аварирали блока, което позволява на ТЕРСО да планира предсрочно излизане в студено спиране.

 

Обаче съществуват правдоподобни хипотези, според които кориумът е прогорил корпуса на реакторите и се намира върху бетонния под на контейнмента. Ако тези хипотези са верни, то основаването на температурите на дъната на корпусите вече е вече съмнително. Съгласно оценките, направени от компанията ТЕРСО, температурата на кориума в границите на корпусите сега не надвишава 150 °C. В компанията считат, че този корим се охлажда надеждно. Обратно на тези твърдения, регулаторите от агенция NISA искат допълнително разглеждане на този въпрос.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари