ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румънската Nuclearelectrica стартира съвместно предприятие за малки модулни ядрени реактори

29.09.2022

Nuclearelectrica и Nova Power and Gas стартираха RoPower Nuclear, проектна фирма за разработване на малки модулни реактори в Румъния на мястото на бивша въглищна централа.
Те планират да използват технологията на NuScale за изграждане на атомна електроцентрала с мощност 462 MW, с възможност за добавяне на 80 MW мощност от възобновяеми енергийни източници.

 

 

Проектната фирма RoPower Nuclear, притежавана в равни дялове от Nuclearelectrica и Nova Power and Gas, има задача да разположи първата атомна електроцентрала, изработена от малки модулни реактори (SMR) в Румъния до края на десетилетието.

Двете компании подписаха споразумението за създаване на съвместното предприятие в присъствието на министъра на енергетиката Вирджил Попеску и заместник-министъра на САЩ по икономическия растеж, енергетиката и околната среда Хосе Фернандес.

Държавната Nuclearelectrica заяви, че електроцентралата ще използва технологията на NuScale, единствената SMR компания, която е получила одобрение за дизайн от Комисията за ядрено регулиране на САЩ.
Мястото е в бившата въглищна електроцентрала в Doiceşti в окръг Дъмбовица в централна Румъния.

Хибрид АЕЦ – ВЕИ

Планът е да се инсталира модел VOYGR-6 с обща мощност 462 MW, с възможност за допълване с 80 MW мощност от възобновяеми източници, се казва в съобщението.
Комбинацията би направила съоръжението хибридна електроцентрала. VOYGR-6 се състои от шест модула.

Технологията SMR е все още в начален стадий, като засега се прилага предимно в пилотни проекти.
В Европа все още няма такива атомни електроцентрали, но много страни проявяват интерес.

„Горди сме, че ще разработим в Румъния безопасна електроцентрала, която предлага чиста и рентабилна енергия, като същевременно носи множество ползи за местната общност.
С енергийна независимост и енергийна сигурност като най-високи цели, Румъния ще бъде лидер в разгръщането на малки модулни реактори в региона, а новата компания, RoPower Nuclear, пример за най-добри практики в прилагането на най-високите стандарти за ядрена безопасност, производителност и рентабилност, следвайки примера, даден от АЕЦ „Чернавода“ повече от 25 години“, каза главният изпълнителен директор на Nuclearelectrica Космин Гица.

САЩ предоставиха два гранта

Nuclearelectrica и NuScale установиха сътрудничество през март 2019 г.

Площадката Doiceşti беше избрана след проучване, финансирано с безвъзмездна помощ от 1,2 милиона щатски долара от Агенцията за търговия и развитие на САЩ (USTDA).
Президентът на САЩ Джо Байдън обяви още една субсидия през юни – 14 милиона долара.

Експортно-импортната банка на САЩ (Exim Bank) изрази интерес през 2020 г. да финансира проекти за ядрена енергетика в Румъния.

RoPower Nuclear ще създаде повече от 200 постоянни работни места в електроцентрали, 1500 работни места в строителството и 2300 работни места в производството, каза Nuclearelectrica.
Nova Power and Gas е румънски частен дистрибутор на електроенергия и природен газ и разработчик на инсталации за възобновяема енергия. Той е член на вътрешната инфраструктурна група E-Infra.

Друга американска компания, Last Energy, работи върху демонстрационен проект за SMR в Румъния.

Източник: https://balkangreenenergynews.com/romanias-nuclearelectrica-launches-joint-venture-for-small-modular-nuclear-reactors/

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари