ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Добрев: 1,5 млрд. от задълженията на НЕК са за „Белене“

22.09.2012

София /КРОСС/ 1,5 милиарда лева от задълженията на НЕК са за плащането по АЕЦ „Белене”. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев от трибуната на парламента в отговор на въпрос на депутата Иван Иванов за мерки за оздравяване на финансовото състояние на НЕК.

Финансовото състояние на НЕК не е добро. Вина имат самата компания и ДКЕВР, каза Иванов. Най-сериозните причини за състоянието на НЕК са проектите АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“, каза депутатът.

Министър Добрев се съгласи, че това са причините. От 2 милиарда лева задължения на НЕК, 1,5 милиарда лева е плащането по АЕЦ „Белене”, заяви Добрев. Ако беше направена проектна компания, тя щеше да търси финансиране, а не да се прави НЕК заложник.

Изплатените лихви по кредите за „Цанков камък” и АЕЦ „Белене” са 213 млн. лв., обясни Добрев.

Източник: http://www.cross.bg/1329018 

Б.Р. След тази официална информация, предполагам, че на всички ще стане ясно защо АСЭ, евентуално, при спечелване на делото ще  е съгласна да получи вместо пари АКТИВИ на НЕК.

НА НИКОЙ НЕ МУ ТРЯБВА ЕДНА КОМПАНИЯ, ЗАТЪНАЛА В ДЪЛГОВЕ.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари