ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украинският Енергоатом и американският ConverDyn обсъдиха сътрудничеството

27.09.2022

Проведе се онлайн среща между президента на НАЕК Енергоатом Питър Котин и президента на американската компания ConverDyn Малкълм Кричли.

 

 

Малкълм Кричли представи възможностите на новия завод на ConverDyn за производство на уранов хексафлуорид от уранов концентрат, който ще заработи през следващата година след модернизацията.

На свой ред Петр Котин предложи на американските си колеги да разработят възможността за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в областта на доставките на материали за производство на ядрено гориво и други области на потенциално сътрудничество.

За справка

ConverDyn е съвместно партньорство между американските мултинационални компании General Atomics и Honeywell, което предоставя преобразуване на уранов хексафлуорид (UF6) и свързани услуги за атомни електроцентрали в Северна Америка, Европа и Азия. Компанията е единственият маркетингов агент за UF6, произведен в завода за преработка на уранов хексафлуорид на Honeywell.

Построеният през 1958 г., Honeywell Metropolis Works е единственото съоръжение за преработка на уранов хексафлуорид в Съединените щати.
Заводът за преработка има годишен капацитет от около 15 000 тона уран, тъй като UF 6 представлява приблизително 20% от световния производствен капацитет.
Заводът обработва жълт кек U3O8 (уранов оксид) от уранови мини и произвежда газообразен уранов хексафлуорид за обогатяване. След обогатяване продуктът се преработва в ядрено гориво, което в крайна сметка произвежда електроенергия в атомните електроцентрали.

Източник: ukrinform.ru/rubric-economy/3578162-energoatom-obsudil-sotrudnicestvo-s-amerikanskoj-kompaniej-converdyn.html

 

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари