ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоблок №1 на Смоленската АЕЦ се готви да удължи срока на експлоатация с 5 години

09.09.2022

На АЕЦ „Смоленск“ (филиал на концерн Росенергоатом АД) завърши техническата  обиколка на експерти от Научно-техническия център по ядрена и радиационна безопасност (НТЦ ЯРБ).

Събитието се проведе като част от оценката на подготовката на първи енергоблок за удължаване на срока на експлоатация.

На нея присъстваха и представители на поддържащи организации: НИЦ «Курчатовский институт», който осъществява научното ръководство на атомната електроцентрала, АО «НИКИЭТ», главен конструктор на реакторната установка РБМК и АО «АЭП», генерален проектант.

„Първият енергоблок е работил надеждно и безопасно в продължение на 30 години, предвидени в проекта, и 10 години в допълнителен период след модернизация и получаване на лиценз от Ростехнадзор“, каза Павел Лубенски, директор на Смоленската АЕЦ. – Срокът му на валидност изтича на 25 декември и сега ние, заедно с централния офис на концерна „Росенергоатом“, работим за получаване на лиценз за право на експлоатация на ядрена инсталация за още 5 години. Тази задача е определена от държавната програма „Развитие на атомно-енергийния комплекс“. Нашата задача е да гарантираме, че характеристиките и физическите параметри на енергоблока отговарят на проектните параметри, съвременните стандарти и изискванията на правилата в областта на използването на ядрената енергия.

Пакет от документи, обосноваващи безопасността на енергоблок №1, беше изпратен в Ростехнадзор през декември 2021 г. Експертизата им е разпоредена от федералния надзорен орган да бъде извършена от НТЦ ЯРБ.
Въз основа на резултатите от проверката ще бъде взето решение за издаване на лиценз.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-233274

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари