ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Съвместно изявление от 12 август 2022 г. за ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала (плюс официален коментар)

15.08.2022

Това изявление се издава от името на Австралия, Австрия, Белгия, България, Канада, Хърватия, Кипър, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Япония, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Черна гора, Холандия, Нова Зеландия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Република Корея, Република Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Съединените американски щати, както и Европейския съюз.

 

 

 

Непровокираната и неоправдана агресивна война на Руската федерация срещу Украйна, суверенна държава, е грубо нарушение на международното право, включително Устава на ООН.

Ние силно подкрепяме важността на основните седем стълба на ядрената безопасност и сигурност, както е очертано от генералния директор на МААЕ Гроси. Контролът на Русия върху Запорожката атомна електроцентрала – най-голямата атомна електроцентрала в Европа – представлява голяма опасност за тези принципи. Разполагането на руски военен персонал и въоръжение в ядреното съоръжение е неприемливо и пренебрегва принципите за безопасност, сигурност и предпазни мерки, които всички членове на МААЕ са се ангажирали да спазват.

Присъствието на руски военни сили в Запорожката атомна електроцентрала пречи на оператора и на украинските власти да изпълнят своите задължения за ядрена и радиационна безопасност в съответствие с международните конвенции и стандартите за безопасност на МААЕ и не позволява на МААЕ да изпълни мандата си за предпазни мерки.

Призоваваме Руската федерация незабавно да изтегли военните си сили и целия друг неупълномощен персонал от Запорожката атомна електроцентрала, нейните непосредствени околности и цяла Украйна, така че операторът и украинските власти да могат да възобновят своите суверенни отговорности в рамките на международно признатите граници на Украйна и легитимният оперативен персонал може да изпълнява задълженията си без външна намеса, заплаха или неприемливо тежки условия на труд. Това също така ще позволи на МААЕ да извърши проверката си в съответствие със задълженията на Украйна за гаранциите при безопасни и сигурни условия и своевременно.

Ние напълно подкрепяме работата на МААЕ и нейния генерален директор за подпомагане на Украйна в областта на ядрената безопасност, сигурността и прилагането на гаранциите по време на продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна, като същевременно зачитаме пълния украински суверенитет върху нейната територия и инфраструктура.

Както вече беше изразено в Резолюцията на Управителния съвет GOV/2022/17, безспорно е, че нахлуването на Русия и нейното продължаващо присъствие в ядрените съоръжения на Украйна значително повишават риска от ядрени инциденти и аварии.

Категорично осъждаме използването на дезинформация от Русия, за да се опита да оправдае своите незаконни действия в Украйна.

Международната общност ще търси отговорност от Русия за нейната агресия и Русия трябва да понесе пълната отговорност за своите незаконни действия в Украйна.

Официален коментар

Захарова: Западът прави всичко, за да не се допуснат специалисти от МААЕ в АЕЦ

Русия се „бори“ да допусне експерти от МААЕ до АЕЦ „Запорожие“, но Западът прави всичко това да не се случи, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Ние се борим специалисти, представители на МААЕ да стигнат до Запорожката атомна електроцентрала.
И те го искат. И МААЕ като структура отдавна е готова да направи това.
Но въпреки всичко, така- наречена западна общност, разбира се, заедно с киевския режим, прави всичко, за да се предотврати това“, каза Захарова в ефира на Соловьов LIVE.

Tags: , , , ,

2 Responses to Съвместно изявление от 12 август 2022 г. за ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала (плюс официален коментар)

  1. TSO on 15.08.2022 at 0:30

    Захарова пропуска, че РФ иска да прекара официалните проверяващи през Крим, в бронирани машини, като арестанти, и да ги „помоли“ да легитимират руското присъствие на площадката на ЗАЕЦ, при условие че операторът на централата Енергоатом е в състояние да изпълнява всички свои задължения, стига умишлено да не му бъде пречено.

    Мисия идва по покана на Оператора. Операторът оформя и предлага за съгласуване с МААЕ време, място, маршрут програма и т.н. В конкретната ситуация Росатом се явява неканен посетител, който може да гледа (с разрешение на Оператора) протичането на мисията, без да се намесва. Самата идея за безопасно транспортиране от условно незаинтересована формално страна е вече намеса, която може да повлияе на изводите на мисията. По тази причина ООН твърдо отхвърля този вариант.

  2. TSO on 19.08.2022 at 20:30

    От официален Париж съобщават, че Владимир Путин се е съгласил мисията с инспектори на МААЕ да премине през територията на Украйна, за да стигне до ядрената централа. Първоначалното условие е било маршрутът на инспекторите да премине през Русия, но впоследствие руският президент „е приел мисията да стигне до централата, спазвайки украинския суверенитет, като премине през украинска територия под правителствен контрол“.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари