ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ДЯРУ може да спре валидността на лицензиите за експлоатация на два блока на Запорожката АЕЦ

10.08.2022

Бордът на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ДИЯРУ) планира в близко бъдеще да разгледа въпроса за спиране или внасяне на промени в лицензиите за експлоатация на първи и втори блок на Запорожката АЕЦ.

 

 

 

Отбелязва се, че инспекцията констатира, че воденето на активни бойни действия в района на АЕЦ, присъствието на руски военни на площадката на атомната централа и техните непредсказуеми действия могат да доведат до редица катастрофални последици.

По-специално, да се направи невъзможно персоналът да изпълнява преките функции по управление на енергоблокове, да се предотврати прилагането на допълнителни технически средства, въведени в енергоблоковете на АЕЦ, като се вземе предвид опита от аварията в АЕЦ Фукушима, и да се предотврати работата на звена на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна по гасене на пожари и реагиране на други възможни аварии.

Освен това действията на руските военни могат да доведат до невъзможност за защита на персонала и населението на временно окупираната територия в района на АЕЦ в случай на ядрена/радиационна авария и др.

Също така разполагането на военен арсенал на площадката на АЕЦ може да доведе до повреда на системи и елементи, важни за безопасността на ядрените инсталации на централата.

„С оглед на това и в съответствие с изискванията на действащото законодателство Държавната комисия за регулиране на атомната енергия взе решение да признае действията на руските военни на площадката на АЕЦ и директно разполагането на военна техника с боеприпаси, оръжия и взривни вещества. до ядрени съоръжения като акт на ядрен тероризъм“, се казва в съобщението.

ДЯРУ също възложи на Енергоатом в най-кратки срокове да предприеме мерки за определяне на безопасната конфигурация на енергоблоковете на АЕЦ в условията на окупация на площадката на атомната централа от руските военни и воденето на бойни действия в района на нейното местоположение.

Източник: https://elektrovesti.net/81059_diyaru-mozhe-zupiniti-diyu-litsenziy-na-ekspluatatsiyu-dvokh-blokiv-zaporizkoi-aes

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари