ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Колската АЕЦ ще започне производство на водород през 2025 година

28.07.2022

Планира се стендовият тестов комплекс за производство на водород да бъде пуснат през 2025 г., каза Василий Омелчук, директор на Колската АЕЦ.

– Сега сме в активен етап на проектиране и създаване на иновативни съвременни електролизери, които ще ни позволят да получаваме добър водород.
Планира се догодина проектирането да бъде завършено, а през 2025 г. този комплекс да заработи напълно“, каза той.
- Фактът, че водородът е енергийна суровина, вероятно малко хора се съмняват. Нашата задача е да се научим как да го произвеждаме по икономически изгоден начин и да се научим да боравим с него. Тоест, трябва да го вземете, компресирате, научите как да го съхранявате, да създадете специални цилиндри, специално хранилище. След това се планира част от водорода да бъде втечнен, за да се получи течен водород“, обясни Василий Омелчук.

В момента в АЕЦ „Кола“ се оценяват предложения от различни доставчици. Един от активните участници в създаването на технологично независима линия оборудване за водородна енергия е NPO Centrotech, резидент на TASED Novouralsk.
Специалната характеристика на електролизера, създаден по поръчка на Rosenergoatom, е анионпроводяща матрица, изработена от неорганичен материал по собствен дизайн и производство. H+ протоните преминават през протонообменната мембрана. Чрез анионпроводимата матрица – ОН– групата. Такава матрица е по-здрава, експлоатационният живот е по-висок. Друга особеност е подаването на работна вода под формата на пара, което намалява изискванията за обработка на водата и повишава енергийната ефективност.
Продуктовата линия на NPO „Centrotech“ включва модулни електролизерни инсталации, които позволяват да се създават проекти с всякакъв необходим капацитет, метални композитни цилиндри с високо налягане и електрохимични генератори.
В допълнение, Заводът за електрохимични преобразуватели, на Росатом в Новоуралск, тества технологии за твърди оксидни горивни елементи, използващи водород.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-231465

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари