ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ „Козлодуй“ – Изявление на Александър Николов, член на съвета на директорите

17.07.2022

Уважаеми колеги и приятели,

Ще започна с едно клише: „В последно време срещу АЕЦ “Козлодуй” се води активна кампания за дискредитиране на ръководния екип на АЕЦ и самата АЕЦ”.

Жалко, но е истина!!!

Агенти на един спорен бизнесмен, който има нескрити интереси, обикалят предавания и сайтове, и изливат „помия” срещу перлата на българската енергетика. Поводите са различни, но целта е една – повторното овладяване на АЕЦ „Козлодуй“ от задкулисието, така както беше в периода от 2015 до 2019 година, така както продължава да е и сега в някои други държавни енергийни дружества.

Неуважаеми „бизнесмени“, наричани понякога още по-неправилно олигарси, това, което искате, няма да стане! Няма да стане, докато ние, ръководния екип и всеотдайния колектив от знаещи и можещи ядрени енергетици, сме в АЕЦ „Козлодуй”! Няма да стане, докато в централата работят хора, които искат да запазят българската ядрена енергетика като работещ, силен, независим отрасъл.

Бившия енергиен експерт Еленко Божков и измисленият такъв Стефан Гамизов повече от месец тръбят за несъществуващи пожари в АЕЦ „Козлодуй”. Изтлейването на няколко литра масло от омаслена топлоизолация не е пожар, даже не е събитие, на което следва да му обръщаме внимание, освен ако целта не е друга. Политизирането на това „голямо нищо” може единствено да навреди на АЕЦ „Козлодуй” и на България!!! Нека не забравяме как през далечната 1991 г. тогавашните политици постъпиха с 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, а 10 години по-късно търсихме виновници нейде из Европата!!! Трябва да сме внимателни, когато става дума за употребата на АЕЦ „Козлодуй“ в някакви бизнес-конфликти, за решаване на частни задачи и за личните интереси на хора, които се стремят към овладяване на централата. Уволнените грешници, Бисер Митков и Стоян Аначков, също станаха мюре в хватката на същия този “бизнесмен”, който не спира да атакува АЕЦ чрез подставени лица в медиите. Вместо да се свият в „миша дупка” от срам за действията си, те се изкараха „разпнати на кръста”. Осем години да се обучаваш за дадено работно място, ‪500 000 лв. (не е грешка) заплати през този период и накрая нищо. Това ли са ядрените специалисти, които трябва да ни бъдат пример в живота?! Не, за такива няма място в АЕЦ „Козлодуй”!

Мога да ви дам още примери от кухнята на АЕЦ „Козлодуй”, но ви уверявам, че това не е най-важното.

Най-важното сега е оцеляването на АЕЦ “Козлодуй”. Оцеляването в близките няколко години. Заплахата, резултат от събитията недалеч от нас, наистина е надвиснала, но засега се справяме без да допускаме каквито и да са компромиси с безопасната и надеждна експлоатация! Уверявам ви, че така ще бъде и занапред, докато този екип управлява АЕЦ „Козлодуй”!!!

С уважение към всички приятели във Фейсбук,

Александър Николов

Б.Р. – Поздравления за Сашо Николов, който винаги е държал на своята позиция, въпреки многото обрати които преживя.
С най-искрено съпричастие: Красимир Христов – http://atominfo.bg/

Коментарите след изявлението може да проследите на: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid06uTt1caaYzJHyxK3yB5vcMLu FNfZZVKFsLQ4Uxobpy42cph8fo4KczfB9yAqX55ml&id=100010557811121
Подробности от биографията му вижте на: https://www.economic.bg/bg/a/view/aleksandar-nikolov-e-noviyat-zam-izpalnitelen-direktor-na-aets-kozloduj-101209

Tags: ,

9 Responses to АЕЦ „Козлодуй“ – Изявление на Александър Николов, член на съвета на директорите

 1. Красимир Христов on 17.07.2022 at 0:43

  Проблем с внедряване на горивото на Уестингхаус ще има и то сериозен защото:
  Ядреното гориво не е „кюмюр“. Насипваш го в кюмбето и се грееш.
  На украинците им трябваше повече от десетилетие за да имат нещо близко до ТВСА (касета, на която е базирана разработката на Уестингхаус).
  С ръка на сърцето много украински колеги признават, че смесената (хетерогенна) активна зона се е оказала неудачна.
  Затова отделиха енергоблокове само за едното или за другото гориво. Но ние, с нашите два блока, как ще формираме хомогенна американска зона?
  И още нещо, което е много важно. При сегашната ситуация шести блок е обречен да работи само с ТВС-12. За тези касети американците нямат и намерение да помислят! Връщането на шести блок до нивото на пети е далеч от здравия разум – да не говорим за пропилените пари.
  Разбира се – има и друго, „политическо“ решение. Но не искам да бъда лош пророк!

  Поздравления за Сашо Николов, който винаги е държал на своята позиция, въпреки многото обрати които преживя.

  • TSO on 17.07.2022 at 14:19

   Някои съображения по темата…

   1. Гориво за 5-ти енергоблок има на склад в Централата. Не е много, но е достатъчно за една успешна диверсификация;
   2. Гориво за 6-ти енергоблок има повече от достатъчно, за да работи поне до изтичане на този периодичен преглед на безопасността;
   3. Процедурата за оценка на възможността за използване на алтернативно гориво за 5-ти енергоблок, подчертавам ПЕТИ за неразбралите, е в ход, и по нареждане на Министъра на икономиката и зам. министър-председател в оставка, г-н Асен Василев, трябва да бъде разгледана до 2023 година.
   4. Обратният преход от ТВС-12 към ТВСА за 6-ти енергоблок е неминуем. Кумулативната причина е съставена от трудности в управлението на дванадесетките, липса на възможност за доставката им, и други минорни фактори;
   5. Евроатом еднозначно изисква ясна диверсификация на доставките. Т.е., мрънкането на по-слабата част от „хората от Оперативно звено“ е само доказване, че са „по-слабата част“. Играчите поемат предизвикателствата, справят се с тях, получават правото да са значими;
   6. Разликата в задвижването на ОР СУЗ за двата вида руско гориво изобщо не е фактор. Както веднъж бе нраправена замяната, за да се угоди на руската страна, с явна цел за избягване на възможността за ползване на алтернативно гориво, така ще може да се изпълни и обратната процедура;
   7. Инсинуацииитя, че „руснаците няма да подпишат“ нещо си, са пълни глупости. Лицензът на всеки от блоковете се издава въз основа на програма за поддържане на КСК, като това бе прекрасно решение в момента, когато трябваше да се „удължава срокът“. Отговорността е само и единствено на оператора, контролът е само и единствено на АЯР, рискът е застрахован в пул от компании. Няма руснаци, няма американци. Операторът обосновава риска. Толкова.
   8. За годните и негодните в бранша. Това е отделна тема, която няма нищо общо със съществуването на АЕЦ Козлодуй. Проблемът е когато се създава обръч от верни докладчици, на които се позволява да „движат нещата“. Няма лошо, нека ги движат. Лошото е, че тези докладчици са поели непосилна отговорност, в съотношение полза/риск 1/30 до 1/80 или повече. Ползата е, че се докладва директно „най-горе“, рискът е, че фактите, които ще трябва да бъдат докладвани са генерирани от маса с разностранни знания, интереси и ценности. Работата по хоризонтала беше по-ефективна, но не даваше простор за изпъкване на най-верните…

   Всичко написано по-горе се основава на информация, получена само и единствено от открити източници.

   • Куку on 17.07.2022 at 22:21

    От къде ще вземем ТВСА за т.4???

    • TSO on 18.07.2022 at 0:53

     От 5-ти енергоблок, а след това от ТВЭЛ. Росатом не отказва продажба на гориво и Кремъл няма планове да забранява износа му, дори и за недружески, по неговата терминология, страни. Причината за този „пропуск“ на Президента на РФ е съвсем прозаична. Росатом управлява и „мирния“ и „военния“ атом на Федерацията. Второто удоволствие е много скъпо. Реално то се издържа от доходите от продажбите навън. АЕЦ в РФ не формират печалба от продажба на електроенергия. Работят за поддръжка на населението и бизнеса по централно определена продажна цена. Разделяне на финансирането на двата атома е тема табу. Това е и една от причините за нас да е важно диверсифицирането на доставките на гориво, както и на резервни части и оборудване.

     • Куку on 18.07.2022 at 18:40

      Значи правилно ли разбирам, трудно е да се доставят ТВСА-12 (т.4), но няма проблем да се доставят ТВСА, при положение че са от един доставчик???

 2. TSO on 18.07.2022 at 19:31

  Няма нерешими проблеми при доставката на гориво от РФ. Росатом имат желание да продават. Доставка по въздух е възможна след получаване на специално разрешение за еднократен полет над територията на ЕС. Чехия организира доставка по своя стара поръчка, след като санкциите бяха въведени, и всичко мина гладко.

  Проблемът при 12-ките е разностранен. Основният е пълната невъзможност за диверсификация, поради екслузивният им дизайн, създаден само и единствено за 6-ти енергоблок на АЕЦ Козлодуй. Писано е тук по темата, потърсете. Може да сметнете и загубите от дългосрочната работа на понижена мощност, поради дефекти в горивото, за да придобиете балансирана представа за плюсовете и минусите.

  Отделен е въпросът, че гориво на склад има много и към момента изобщо не е нужна доставка от този тип. Преходът може да бъде осъществен плавно, с максимална защита на финансовия и имиджов интерес на Дружеството.

  И да отговоря проактивно на следващия ви въпрос. Отказ от диверсификация не е вариант, ако искаме блоковете да работят и в следващи десетгодишни периоди. Ограничението ще дойде от Евроатом. Директивите там са ясни.

 3. Куку on 19.07.2022 at 0:03

  - в дизайна на ТВСА-12 няма нищо ексклузивно
  - не са създадени само и единствено за 6-ти блок, това че работят само там се получи по исторически и политически причини
  - няма никакъв проблем за замяната им (или диверсификация, което не е същото), само някой трябва да го реши и да се напишат съответните документи обосноваващи възможността алтернативното гориво да работи на 6 блок, съответно възможността за преходните кампании, за да няма финансови загуби
  - загубите от понижената мощност са минимални, тъй като все пак не се е стигало до предсрочно спиране заради горивото
  - не знам какво има на склад, това така и не ни го казаха
  - и аз да ви отговоря проактивно – имам силното подозрение, че директивите на Евроатом ще ни докарат до там, до където ни докараха газовите директиви

  • TSO on 19.07.2022 at 0:34

   Под ексклузивно имах предвид единичното им използване само в един ЕБ в целия свят. Като са ОК, защо не ги ползва и Росенергоатом?

   При хетерогенна зона, съставена само от руско гориво, нещата не бяха хомогенни…

   Има проблем с диверсификацията, защото никой алтернативен производител не желае да създава гориво само за един блок. За света продуктът е бизнес, само за Русия е средство за въздействие и прокарване на непазарни интереси.

   Загубите съществуваха. С ТВСА проблеми нямаше и още няма.

   Евроатом иска да има възможност за алтернативен доставчик с цел сигурност на доставките и ограничаване на възможностите за шантаж. Никой не разпорежда какво да се купува. Определя го пазарът.

   Неофициално твърдят, че имало много. Колко е това много не е ясно на публиката.

 4. TSO on 24.07.2022 at 14:12

  https://portal.registryagency.bg/CR/Reports/ActiveConditionTabResult?uic=106513772

  ТОДОР РАНГЕЛОВ ЙОНЕВ, Държава: БЪЛГАРИЯ

  Нов член в съвета на директорите.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари