ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоатом очаква да увеличи износа на електроенергия за Европа с 1000 мегавата

03.06.2022

Пускането на електропровод от Хмелницката АЕЦ до подстанцията Жешов в Полша ще увеличи износа на електроенергия за Европа с 1000 мегавата.
Това заяви шефът на НАЕК Енергоатом Петро Котин.

 

 

 

„Сега сме много ограничени от линиите, които ни свързват с Европа. Вече сме свързани към европейската мрежа, но общият капацитет на тези линии е около 700 мегавата, така че при сегашната ситуация няма да можем да изнасяме повече над 700.
До момента има договорености за 200 мегавата и с постепенно нарастване на този износ, през октомври да достигнат 700 мегавата“, каза Котин.

По думите му в момента компанията работи по пускането в експлоатация на допълнителни електропроводи, което ще увеличи износа.

„Има допълнителни линии, по които в момента работим, за да ги пуснем в експлоатация. На първо място, това е линията между АЕЦ Хмелницки и подстанцията Жешов в Полша.
Тази линия може да добави около 1000 мегавата към този износ“.
Той отбеляза, че пускането на тази линия ще зависи от споразуменията между Украйна и Полша, както и от редица технически решения.

Според министъра на енергетиката Херман Галушченко енергийната система на Украйна има достатъчен капацитет, за да осигури стабилен износ.
Украинската електроенергия ще помогне за намаляване на потреблението на руски газ от европейските генериращи компании, което от своя страна ще намали зависимостта на Европа от енергията на страната-агресор.

Източник: https://elektrovesti.net/80595_energoatom-rozrakhovue-zbilshiti-eksport-elektroenergii-do-evropi-na-1-tisyachu-megavat

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари