ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белоярската АЕЦ ще изведе от експлоатация спрените енергоблокове след 2032 година

28.05.2022

По време на посещението в Белоярската АЕЦ на главния инспектор на държавната корпорация „Росатом“ Сергей Адамчик, специалистите на атомната електроцентрала говориха за плановете за извеждане от експлоатация на енергоблоковете AMB-100 и AMB-200 – първородни на съвременните, окончателно спрени през 1981 и 1989 г.

 

 

Получаването на лиценз за извеждане от експлоатация на първите блокове на АЕЦ Белоярск е планирано за 2032 г.
Преди това ще трябва да се извършат редица подготвителни мерки, включително дезактивация и демонтаж на технологично оборудване, инженерни съоръжения и конструкции.
Получените отпадъци ще бъдат сортирани и заредени в специални контейнери, с организиране на междинно съхранение и подготовка за безопасното им извозване за окончателно изолиране.
Останалата половина от отработеното ядрено гориво (ОЯГ), което се съхранява в басейните за отлежаване на касетите, също ще трябва да се извади за преработка.

„Този подход е в съответствие с глобалния принцип за устойчиво развитие: да почистиш след себе си, да не оставяш ненужни последици от дейността си като наследство на потомството.
Площадката на неизползваните блокове ще бъде приведена в състояние на „зелена поляна“, на която в бъдеще може да бъде изградено друго промишлено съоръжение. Освен това това ще стане със спазване на всички необходими мерки за безопасност“, каза Иван Сидоров, директор на АЕЦ Белоярск.

Подробности на: https://rosatom.ru/journalist/news/beloyarskoy-aes-vyvedet-iz-ekspluatatsii-ostanovlennye-energobloki-posle-2032-goda/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари