ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Боливия – Центърът за ядрени изследвания и технологии се изгражда на 4000 метра надморска височина

28.05.2022

Центърът за ядрени изследвания и технологии в Ел Алто е един от най-важните здравни проекти на Боливия.

На 25 май министърът на външните работи на Многонационалната държава Боливия Рохелио Майта Майта и заместник-министърът на външните работи Бенджамин Бланко, придружени от представители на посолството на Руската федерация в Боливия, Държавната корпорация Росатом и Боливийската агенция за атомна енергия (ABEN), посети обекта на Центъра за ядрени изследвания и технологии (CNIT) в процес на изграждане в Ел Алто (Боливия).

Центърът за ядрени изследвания и технологии (NRTC) в Ел Алто (Боливия) е иновативен проект, който обединява модерни ядрени технологии за нуждите на здравеопазването, селското стопанство и много други индустрии.
Проектът за изграждане на CNIT се изпълнява от Боливийската агенция за атомна енергия (ABEN) в сътрудничество с АО ГСПИ (част от контролния контур на АО Rusatom Overseas).

Центърът за ядрени изследвания и технологии в Ел Алто е един от най-важните здравни проекти на Боливия.
Радиофармацевтичните продукти, произведени в CNIT, ще бъдат доставяни на центровете за нуклеарна медицина в Боливия и ще позволят на повече от 5000 пациенти да бъдат диагностицирани и лекувани годишно.
Така местните жители ще могат да се подлагат на навременни и качествени медицински прегледи, използвайки съвременни продукти за ядрена медицина, без да пътуват в чужбина.

Проектът ЦЯИТ няма аналози в света: той се намира на 4000 метра надморска височина.
Изграждането му ще допринесе значително за развитието на науката, медицината, селското стопанство и образованието в Боливия, а също така ще създаде повече от 500 висококвалифицирани работни места за боливийските граждани.

Тържествената церемония по изливането на първия бетон на сградата, където ще бъде разположен първият изследователски реактор в Боливия, се състоя през лятото на 2021 г.
На него присъства ръководителят на Многонационалната държава Боливия Луис Алберто Арсе Катакора

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-228884

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари