ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Информацията за стойността и компенсациите за АЕЦ “Олкилуото-3” остава противоречива

19.10.2011

Вестник „Helsingin Sanomat“ съобщава, че стойността на компенсациите, които финландската компания TVO иска от концерна AREVA/“Siemens“, за провалянето на сроковете за пускането на трети блок на АЕЦ “Олкилуото” надвишава 1 милиард евро.

Стойността на строителството на първия в света блок с реактор EPR-1600 и размерът на неустойките за непрекъснатото удължаване на сроковете за предаването му в експлоатация се превърнаха в предмет на оживена дискусия във финландския печат през последните дни.

 

Представителят на компанията-поръчител TVO Jouni Silvennoinen съобщава, че компанията иска от консорциума повече от 1 милиард евро компенсации за забавянето на строителството.

 

Финландското списание за строителство „Rakennuslehti“ разгласява потвърждението, направено по-рано от компанията „Siemens“, съгласно което TVO са заявили на генералния изпълнител, че са в правото си да предявяват претенции на обща сума 2,4 милиарда евро. От своя страна, изглежда консорциумът също е предявил претенции към TVO на стойност около 1 милиард евро.

 

Все още има неясноти също и относно общата стойност на блока. Френските средства за масова информация представят оценката на депутата-социалист Марк Гуа, от която следва, че финалната цена за построяването на „Олкилуото-3″ възлиза на 6,6 милиард евро. Групата AREVA не е съгласна с тази оценка. Jouni Silvennoinen потвърждава фактът за преразходите по изпълнението на проекта, но отказва да представи точни данни. “Времето е минало и парите са похарчени”, – отговаря той на въпрос на финландските журналисти за стойността на енергоблока.

 

Освен това, във финландската преса се носят слухове, че окончателната стойност на блока може да достигне до сума от порядъка на 10 милиарда евро.

 

Групата AREVA е получила договорът за строителството на „Олкилуото-3″ през декември 2003 г. Това е първия договор за строителство на ядрен енергоблок на създадената през 2001 г. група, а също и първият договор за строителство на блок с реактор EPR-1600. Съперник на французите в международния конкурс бил руския Минатом. Пускът на блока отначало е бил планиран за май 2009 г. Реално, срокът за пуск може да се окаже 2013 г., а по последни сведения – 2014 г. (тази информация се отрича от AREVA).

 

Групата AREVA и финландската компания TVO водят арбитражни спорове относно разделянето на отговорностите за общия неуспех.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари