ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ публикува първия доклад по плана за заустване на водата във Фукушима

03.05.2022

Докладът на работната група е първият от поредица доклади, които трябва да бъдат публикувани в резултат на мисиите на Международната агенция за атомна енергия в Япония през следващите месеци и години за оценка на изхвърлянето на вода спрямо стандартите за безопасност на МААЕ.

 

Резервоари за съхранение на пречистена от ALPS вода (Изображение: Tepco чрез доклад на МААЕ)

Той обобщава напредъка в техническата подготовка за заустването на водата, с първоначалните констатации от 15-членния екип от експерти за първата мисия за преглед през февруари до японската Tokyo Electric Power Company (Tepco), атомната електроцентрала Fukushima Daiichi (FDNPS) оператор и Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (МЕТИ).

Генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси каза: „Япония е постигнала значителен напредък в подготовката си и работната група е доволна, че Tepco и METI са идентифицирали подходящите следващи стъпки за заустването на водата, планирано за 2023 г.
Работата ще продължи, така че работната група да може да предостави своите заключения преди освобождаването от отговорност.“

Япония обяви миналата година, че планира да изхвърля в морето пречистена вода, съхранявана на площадката на Fukushima Daiichi за период от около 30 години, и поиска от МААЕ да преразгледа своите планове спрямо стандартите за безопасност на МААЕ, които „отразяват международния консенсус и служат като глобална справка за защита на хората и околната среда от вредното въздействие на йонизиращите лъчения“.

Отчасти използвана за охлаждане на разтопеното ядрено гориво във Фукушима, водата се обработва и пречиства чрез системата ALPS и след това се съхранява в около 1000 резервоара на площадката.
ALPS премахва по-голямата част от радиоактивното замърсяване, с изключение на трития.
Общият капацитет за съхранение на резервоара на площадката възлиза на около 1,37 милиона кубически метра и се очаква всички резервоари да бъдат пълни около средата на 2022 г.

Близките страни са разтревожени от плана на Япония, но МААЕ заяви, че нивото на тритий във водата ще бъде „много под националните регулаторни граници и стандартите на Световната здравна организация за питейна вода“.

По време на февруарската мисия, се казва в доклада, оперативната група е успяла „да стане свидетел на ранното проектиране и подготовка, които се извършват на обекта на FDNPS, включително планираното изграждане на инфраструктурата, необходима за заустване на водата, която ще включва съоръжение за разреждане на водата, изпускателна шахта, както и подводен тунел, пренасящ пречистената вода в морето“.

Втора мисия до Tepco и METI е планирана за втората половина на 2022 г., предоставяща възможност „да се проследи напредъка на Tepco и METI по технически теми и да се прегледат актуализираните версии на REIA (оценка на радиологичното въздействие върху околната среда) и планиране на изпълнението“.

Подчертавайки, че това е доклад за напредъка, докладът на МААЕ добавя: „Преди да започне заустването на пречистената вода от АЛПС, МААЕ ще издаде пълен доклад, съдържащ комбинираните заключения на работната група във всички аспекти на прегледа на МААЕ. Този пълен докладът ще включва окончателните констатации и заключения на работната група.“

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/IAEA-publishes-first-report-on-Fukushima-water-dis

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари