ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Студеното спиране на реакторите в АЕЦ “Фукушима-1” може да завърши още тази година

19.10.2011

Така нареченият втори етап от ликвидацията на аварията, състоящ се в студено спиране на първи, втори и трети реактор на АЕЦ “Фукушима-1”, ще бъде завършен до края на тази година. Това съобщават на съвместна пресконференция представители на Японското правителство и компанията ТЕРСО.

 

Целите на втория етап са били: стабилизиране температурата на реакторите под 100 °С, понижаване на радиационното излъчване в енергоблоковете и радиационния фон на територията на централата.

 

Съгласно плана тези цели е трябвало да бъдат постигнати не по-рано от януари догодина. Обаче, специалистите са успели да снижат температурата на всичките три реактора под 100 °С, съответно: в първи реактор – 74, във втори – 82  в трети – 73 °С. В басейните за ОЯГ и на четирите блока температурата е под 30 °С.

 

Успешно е изпълнено и условието за намаляване на излъчването и нивото на радиационния фон. Сега изхвърлянето на радиоактивни вещества е около 100 Bq/h, докато на 15 март е било 8 милиона пъти повече. Мощността на дозата на територията на централата е понижена до 0,2 mSv/year, което е значително по-ниско от поставената цел  от 1 mSv/year.

 

Завършено е построяването на защитната облицовка на първи енергоблок, а такива ще бъдат изградени на трети и четвърти блок през лятото на следващата година, поради необходимостта от разчистване на разрушенията.

 

Студеното спиране на реакторите е втори, но не краен етап от ликвидацията на аварията в АЕЦ “Фукушима-1”. За демонтажа, а също и за ликвидиране на всички последствия от аварията, включително дезактивация на почвата, по предварителна оценка на специалистите ще са необходими няколко десетки години.

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари