ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия изпрати на МААЕ опровержение на фалшификата за облъчването на войници в атомната електроцентрала в Чернобил

29.04.2022

Постоянното представителство на Руската федерация при международни организации във Виена изпрати нота до секретариата на МААЕ във връзка с разпространението от редица медии на недостоверна информация за действията на руските въоръжени сили в атомната електроцентрала в Чернобил.

Видеото, придружаващо публикацията на CNN от 9 април 2022 г., което показва показанията на дозиметъра в помещението, където се твърди, че са били разположени руските военни, не е вярно – 0,58 μSv/h.
За сравнение, естественият фон в различни точки на Земята варира от 0,1 до 1 µSv/h (в Москва – 0,1-0,3 µSv/h, в Хелзинки – 0,2-0,6 µSv/h).
В случай на денонощна експозиция в продължение на 30 дни с интензитет от 0,58 µSv/h, натрупаната ефективна доза ще бъде около 0,4 mSv. Това е по-малко от половината от допустимата годишна доза за населението (1 mSv) и в същото време 50 пъти по-малко от допустимата годишна доза за работник в ядрената индустрия (20 mSv), а също така е сравнима с получената доза от единична рентгенова снимка на гръдния кош (0,3 mSv).

В споменатото видео кореспондентът на CNN и обкръжението му са на закрито с ежедневни обувки, без защита на дихателните пътища и ръцете, което показва съзнанието им за липсата на реална опасност.

Твърденията „за предстоящото развитие на остра лъчева болест у руските военни след посещение в Червената гора“ са неверни, тиражирани от украински и западни медии, както и от ДП НАЕК „Енергоатом“.
Дори да се случи такъв факт, полученото допълнително излагане на радиация би било изключително малко. Такива дози не биха могли значително да навредят на човешкото здраве.

Публикацията на CNN показва показанията на дозиметъра на границата на Червената гора – 11,32 μSv/h. В този случай натрупаната ефективна доза в случай на денонощна експозиция за 30 дни би била около 8 mSv. Това е 125 пъти по-малко от дозата, която причинява развитието на остра лъчева болест (1000 mSv).

Не са верни и твърдения за щети, нанесени от руски военни на съоръжения, разположени на територията на Чернобилската площадка, които въоръжените сили на Руската федерация напуснаха още на 31 март 2022 г.

Снимките, направени по време на престоя на руските войски в АЕЦ Чернобил, потвърждават работното състояние на помещенията, както и аналитичната лаборатория „Екоцентър“, нормалните показатели на радиационния фон в съоръжението, както и запазването на съответната документация в добро състояние, включително и архивната.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-227708

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари