ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Тактическо ядрено оръжие – какво е това и каква е неговата опасност

25.04.2022

В хода на хибридната война, която се ожесточава в Украйна, считам за полезно да запозная читателите на сайта с част от наличните за свободен достъп подробности по въпроса.

Въведение

Когато става дума за ядрени оръжия, обикновено се имат предвид междуконтинентални балистични ракети или мощни авио бомби. Това е невероятно опасно оръжие, което може да унищожи цели градове с една бойна глава.

 

Но освен стратегическото има и тактическо ядрено оръжие. То, както се досещате, е предназначено за целенасочено унищожаване на предните позиции, щабове, концентрация на жива сила и др.

Границата между тактическите и стратегическите оръжия обаче е доста размита. Нека се опитаме днес да разберем подробно какво е това, колко опасно е и дали използването му може да доведе до трета световна война?

Какво е характерно за тактическите ядрени оръжия

Няма ясна дефиниция на тактическите ядрени оръжия, която да ги отличава от стратегическите. Всъщност основната разлика е мощността в тротилов еквивалент.
Тя варира от 0,4 килотона до 10 килотона. Основната концепция на такива оръжия е минималният размер на боеприпасите и в същото време максималният ефект.

Трябва да се разбере, че тактическите ядрени оръжия са създадени във време, когато високоточни оръжия все още не са съществували и са останали десетилетия преди тяхното развитие.
Имаше само един начин да се компенсира грешката в точността на оръжията от онези години – чрез увеличаване на мощността на заряда. Но това също доведе до увеличаване на размера на бойните глави.
Следователно ядрените оръжия с малък заряд бяха най-добрият начин за решаване на задачите. Един такъв снаряд може да замени десетки полета или много часове артилерийска работа.

Въпреки факта, че тактическите ядрени оръжия са на въоръжение в почти всички ядрени сили, с изключение на Великобритания, нито един от горните видове оръжия все още не е използван във военни конфликти.
Като цяло единственият случай на използване на ядрено оръжие в света е бомбардировката на Хирошима и Нагасаки. Въпреки това използването на тактически ракети с ядрени бойни глави с мощност до 10 килотона се счита за най-вероятно.

Теоретично изстрелването на такива ракети няма да доведе до автоматичен ответен удар със стратегически ядрени оръжия, но може да помогне за решаването на много военни проблеми.

Каква е опасността от използването на тактическо ядрено оръжие

За сравнение, по време на бомбардировката над Хирошима е използвана 13 килотонна авиобомба.
Тоест, тактическата ракета може да носи бойна глава с почти същата мощност. Някои тактически ракети са способни да носят дори по-мощни бойни глави.
Например „Искандер“ може да достави ядрена бойна глава с мощност до 50 килотона. Въпреки факта, че самата ракета е оперативно-тактическа, мощната бойна глава вече е по-близо до стратегическо оръжие.

 

От това следва, че използването дори на тактически ядрени оръжия може да доведе до десетки или дори стотици хиляди жертви. Засегнатата площ може да обхване десетки квадратни километри. Разбира се, използването на заряди с такава мощност ще доведе до увеличаване на радиационния фон с всички произтичащи от това последици.

Алтернативите

Както бе споменато по-горе, има заряди с много ниска мощност, предназначени за артилерийски оръдия.
В момента обаче те имат алтернатива – термобарични (вакуумни) оръжия. По своята разрушителна сила те не отстъпва на ядрените заряди, но не водят до повишаване на радиационния фон.
Алтернатива са и високоточните оръжия.
Следователно уместността на такива оръжия е силно съмнителна.

Психологическата бариера

Трябва да се каже, че тактическите ядрени оръжия крия и друга опасност – според някои експерти използването им може да доведе до преминаване на определена психологическа бариера.
Както знаете, от 1945 г. ядрените оръжия не се използват на земята. Това беше един вид табу за всички ядрени сили. Но нарушаването му може да бъде последвано от използването на стратегически ядрени оръжия, например междуконтинентални балистични ракети или дори хиперзвукови ракети, срещу които няма ефективна противовъздушна отбрана (ПВО).

За справка

Хиперзвуковите ракети могат да се изстрелват както от подводници и кораби, така и от сушата или от самолети. Оновните им предимства са високите скорости (до десетки пъти скоростта на звука), относително ниската височина на полета (в плътните слоеве на атмосферата), управляемост през време на целия полет (стратегическите ракети са управляеми само до 1 минута след изстрелването им).

Много подробности на: https://hi-news.ru/eto-interesno/takticheskoe-yadernoe-oruzhie-chto-eto-takoe-i-v-chem-ego-opasnost.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари