ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна иска МААЕ да предостави оборудване за безопасната експлоатация на ядрени съоръжения

25.04.2022

 Украйна предостави на Международната агенция за атомна енергия списък с оборудване, необходимо за безопасната и сигурна експлоатация на ядрени съоръжения по време на настоящия конфликт, каза генералният директор Рафаел Мариано Гроси.

Ръководителят на МААЕ каза, че подробните изисквания за оборудване, представени чрез системата за унифициран обмен на информация за инциденти и спешни случаи (USIE) на МААЕ – защитен уебсайт за обмен на уведомления и друга информация за извънредни ситуации между държавите – ще позволят на Агенцията ефективно да координира и доставя оборудване до Украйна. Много държави-членки на МААЕ изразиха готовност да предложат такава помощ на страната.

Искането на Украйна за помощ, адресирано до МААЕ и нейните 31 държави-членки, ще бъде координирано чрез общ механизъм на RANET (Мрежа за реагиране и помощ), където страните могат да регистрират своите възможности за подкрепа в различни области, от оценка на радиационната доза и дезактивация до консултации по ядрени инсталации, търсене и погребване на радиоактивни източници и много други.

МААЕ достави първоначално оборудване на Украйна, когато генералният директор беше в ЮУАЕЦ миналия месец и други ще бъдат прехвърлени, когато той пътува до атомната електроцентрала в Чернобил следващата седмица, като оборудване за радиационен контрол, както и лични предпазни средства.

Списъкът, изпратен от Украйна в петък, обхваща набор от оборудване за различни ядрени съоръжения в страната и включва различни устройства за измерване на радиация, защитни материали, компютърна помощ, енергийни системи и дизелови генератори.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-227496

Tags: ,

One Response to Украйна иска МААЕ да предостави оборудване за безопасната експлоатация на ядрени съоръжения

  1. Красимир Христов on 29.04.2022 at 7:56

    Подробности и снимки от посещението на Гроси в Украйна на: https://www.iaea.org/newscenter/news/grossi-meets-ukraines-president-zelensky-as-iaea-expands-technical-assistance

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари