ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Последният от четирите парогенератора за енергоблок № 1 беше доставен на строителната площадка на АЕЦ Курск-2

29.03.2022

Завършена е сложна логистична операция за транспортиране на голямогабаритно оборудване – и четирите парогенератора – за първи енергоблок на заместващата Курска АЕЦ-2.

Парогенераторите се отнасят към основното оборудване на първи контур на АЕЦ.
Първи контур включва също реактор, главни циркулационни помпи, главен циркулационен тръбопровод, компенсатор на налягането и комплекс от системи за безопасност.

 

И четирите парогенератора бяха доставени последователно един след друг: първо по река от завода Атомаш във Волгодонск до град Семилуки, Воронежска област, след това със специален автотранспорт до град Курчатов.

„Масата на един парогенератор е 355 тона.
За определяне на безопасен транспортен маршрут беше извършена диагностика на пътища и инженерни съоръжения, както и мерки за укрепване на мостове, железопътни прелези и надлези.
Вследствие на трудните метеорологични условия през есенно-зимния период транспортирането на четирите парогенератора от Воронежска област до строителната площадка в Курчатов отне почти пет месеца“, каза Андрей Ошарин, първи заместник-директор по изграждането на нови блокове.

„Планира се монтажът на четирите парогенератора да приключи през май-юни тази година.
Всички транспортни дейности в сградата на реактора ще се извършват с помощта на щатния мостов полярен кран, който се предвижда да бъде пуснат в експлоатация през април.
Веднага след монтажа им корпусът на реактора ще бъде монтиран на проектната позиция“, коментира предстоящата работа Олег Шперле, вицепрезидент и директор на проекта за строителство на Курската АЕЦ.

За справка

Парогенераторът е топлообменнен апарат и е предназначен да произвежда пара, подадена към турбогенератора за преобразуване на топлинна енергия в електрическа.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-226297

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари