ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Литва – АЕЦ Игналина за първи път ще транспортира радиоактивни отпадъци до ново хранилище

25.03.2022

Сайтът на литовския окръг Зарасай публикува публикация за проект за погребване на отпадъци с много ниско ниво на радиоактивност, реализиран от АЕЦ Игналина. Според пресслужбата на ИАЭС тази информация съдържа твърдения, подвеждащи обществеността.

При демонтажа на технологично оборудване и събарянето на сгради се образуват голямо количество различни видове отпадъци. Някои от тези материали могат да бъдат обеззаразени и използвани повторно като вторични суровини или третирани като нерадиоактивни отпадъци, докато други трябва да бъдат правилно обработени, опаковани и изхвърлени в съоръжения за съхранение на радиоактивни отпадъци.

Хранилището за много нискоактивни радиоактивни отпадъци е съоръжение за управление на радиоактивни отпадъци, в което радиоактивните отпадъци се поставят без намерение за извличане. ИАЕЦ, след като получи разрешение от Държавната инспекция по атомна енергия на Литва (VATESI) за промишлената експлоатация на депото, планира да поставя отпадъци в депото през 2022–2038 г. и след това да го затвори.
Поради ниската радиоактивност на радиоактивните отпадъци, активният институционален надзор на хранилището след закриване на хранилището ще продължи 30 години, докато пасивният надзор на хранилището е планиран за още 70 години. След този срок територията на депото може да се използва без ограничения.

Успешното изпълнение на проекта е последователно продължение на процеса по извеждане от експлоатация на ИАЕЦ и управление на радиоактивните отпадъци.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-226151

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари