ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Добрев: Искът на „Атомстройекспорт“ е неоснователен

12.09.2012

Искът на „Атомстройекспорт” не отговаря на принципните договорености, които имахме с тях и с „Росатом”. Това коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев във връзка с обявеното от руските медии днес, че енергийната им компания е завишила претенциите си относно неосъществения проект до 1 милиард евро.

Ние сме се подготвили достатъчно добре да се защитаваме. Имаме достатъчно аргументи. Няма никакви основания за сумата, която е цитирана – над 1 млрд. евро по иска на „Атомстройекспорт“. Уверени сме, че няма никакъв шанс делото да бъде присъдено в полза на руската страна.

За всички обаче трябва да е ясно какво ни доведе до това положение, защо се намираме в момента в тази ситуация. Намираме се, защото още през 2006-та год. е проведен най-големият конкурс в историята на България, опорочен от самото му начало – с предизвестен край, с редица нарушения по Закона за обществените поръчки (ЗОП), които вече са констатирани от Агенцията за държавна финансова инспекция и за които отговорност носят бивши провалени и корумпирани политици.

Това трябва да е съвсем ясно за българското общество, че днес се намираме в тази ситуация, защото през 2006 г. е извършено едно предателство срещу българската държава. От една страна тя е обречена да плаща милиарди, които няма и не може да си позволи такъв скъп проект. От друга страна конкурсът е нагласен с предварително ясен изход от процедурата за „Белене“.

По време на арбитража ние ще изложим всички наши аргументи, но сме достатъчно добре подготвени за тях. Призовавам прокуратурата да излезе по-скоро със заключения по проверката, както за конкурса, така и за допълнителните споразумения и заобикалянето на ЗОП при сключването на договор за над 200 млн. лв, за които има ясни доказателства, че надхвърлят 2000 пъти прага за обществените поръчки и е сключен в противоречие с българското законодателство, както и да се потърсят лицата, които са се облагодетелствали от този договор. Защото тези средства в последствие са дадени от руската страна на български фирми – кои са тези фирми, с кого са свързани и дали извършената работа за 200 млн. лв. наистина струва 200 млн. лв., или струва много по-различна сума. Защото когато нямаш обществена поръчка не можеш да прецениш дали едно нещо струва 200 млн. лв. или струва 50 млн. лв.

Като бивш зам.-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм, призовавам Народното събрание да направи една временна парламентарна комисия, която да проучи как е проведен конкурсът, как са сключени договорите, защо не са сключени договорите, а е сключено споразумение, как са разходвани средствата, как са вземани заемите, кой е взел решението НЕК да бъде потопена с 1,5 млрд. лв., за да плаща за сключени споразумения, без да има договори и финансиране за изграждане на централа. Това са изключително важни въпроси, на които някой трябва да даде отговор. Трябва да се знае къде се корени проблемът и кой, кога и с каква цел го е създал.

Има 4 фирми, на които са подвъзлагани поръчките по това допълнително споразумение за 200 млн. лв., за което дори руската страна е изпратила писмо до НЕК, в което казва, че не е редно да се възлага по такъв начин, защото е нарушение на националното законодателство и че тази работа трябва да бъде извършена от български фирми.

Озадачава ни това действие на „Атомстройекспорт“ и „Росатом“, защото ние заявихме, че сме готови да използваме готовия реактор за строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ с руската технология и с руския реактор. Като се върна в България ще говоря с „Росатом“, ще помоля и премиера на разговори с Путин да коментира също този въпрос, за да имаме повече яснота.

Ние не сме губили време и не сме залагали особени надежди в това, че принципните договорки, които имахме от края на март месец тази година ще бъдат изпълнени. През тези 6 месеца сме се готвили точно за това, което се случи днес.

Източник: http://www.cross.bg/1327206

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари