ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турското енергийно министерство не очаква забавяне строителството на АЕЦ „Аккую“

15.03.2022

Турция не очаква никакви промени в изпълнението на проекта за АЕЦ „Аккую“, каза пред CNN Turk министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез.

 

Както се отбелязва в публикацията на сайта на канала, страната не предвижда забавяне.

„Росатом е производител на енергия, а не просто изпълнител (корпорацията строи атомни електроцентрали по модела build-own-operate ). Те имат инвестиционни задължения. Ще пуснем в експлоатация първия блок през 2023 г., а след това останалите“, се казва в съобщението.

За справка

АЕЦ Аккую е проект, реализиран от Държавна корпорация Росатом по модела BOO („build-own-operate” – „строй-владей-експлоатирай”).
Включва четири енергоблока с руски реактори VVER от поколение III+ с повишена безопасност и подобрени технико-икономически характеристики. Мощността на всеки ядрен блок ще бъде 1,2 хил. MW.
Изливането на първия бетон под първи блок на АЕЦ Аккую се състоя на 3 април 2018 г. Пускането в експлоатация на този блок е предвидено за 2023 г., когато ще се чества 100-годишнината на Република Турция.
Изливането на първия бетон под блок N2 на АЕЦ Аккую се състоя в края на юни 2020 г. Изливането на бетона за четвърти енергоблок е предвидено да започне тази година. Началото на строителството на блок N3 на АЕЦ Аккую беше дадено на 10 март 2021 г.

Източник: Интерфакс

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари