ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Върховният съд на Япония потвърди решението – TEPCO да плати около 12 милиона долара на жертвите от аварията на АЕЦ „Фукушима-1“

06.03.2022

Върховният съд на Япония потвърди решението да нареди на електрическата компания Tokyo Electric Power (TEPCO) да плати 1,4 милиарда йени (около 12 милиона долара) на около 3700 жертви на ядрената авария Фукушима-1, която започна на 11 март 2011 г., съобщава The Independent. .

 

 

Според изданието висшият съд на Япония е отхвърлил жалбата на компанията, обяснявайки, че тя небрежно е предприела превантивни мерки срещу цунамито, което е довело до разрушаването на системите за захранване и охлаждане на атомната електроцентрала, което от своя страна е довело до разтопяването на ядреното гориво.

Всеки от ищците ще получи средно около 3,3 хиляди долара, следва от заключенията на японския върховен съд.

Изданието отбелязва, че това е първото решение по въпроса за пострадалите при катастрофата, а определеният от съда размер на обезщетението обхваща само три от над 30 колективни иска, заведени срещу TEPCO.

В същото време Върховният съд на Япония все още не се е произнесъл за отговорността на правителството, която също се сочи като ответник в исковете. Очаква се среща по този въпрос през април тази година.

Източник: РАПСИ

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари