ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Словакия реши да замени руския доставчик на ядрено гориво за своите АЕЦ «Моховце» и «Богунице»

05.03.2022

Във връзка със ситуацията около Украйна Словакия започна да търси доставчик на ядрено гориво за атомните си централи, който може да замени руската компания TVEL.
Това съобщи на 2 март вицепремиерът и министър на икономиката на републиката Ричард Сулик.

 

По думите му вече са започнали преговорите със западни компании, които могат да заменят ТВЕЛ. Отбелязва се, че в Братислава предпочитат американския Westinghouse. В същото време се съобщава, че доставката на ядрено гориво от САЩ ще струва на републиката много повече, отколкото от Русия. В тази връзка Словакия се надява, че ще успее да договори намаляване на цената.

Припомняме, че в Словакия има две атомни електроцентрали – Моховце и Бохунице. И двете са построени с помощта на СССР и Русия. Според вицепремиера и министър на финансите на републиката Игор Матович страната е започнала процеса на търсене на източници на алтернативни доставки на енергийни суровини за републиката, включително ядрено гориво за атомни електроцентрали.

Източник: EADaily

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари