ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия ще спре износа на торове заради поведението на чуждестранните превозвачи.

05.03.2022

От официалното съобщение на Министерството на промишлеността и търговията не става ясно кога може да се възобнови подобен износ, както и дали това е реалистично по принцип.

Това може да доведе до глобален недостиг на храна.

От официалното съобщение на Министерството на промишлеността и търговията не става ясно кога може да се възобнови подобен износ, както и дали това е реалистично по принцип.

Русия е водещият в света доставчик на торове. Това важи особено за азотните и фосфатните торове. Трудно е бързо да се подменят техните доставки.
До 80% от цената на азотните торове е цената на природен газ, консумиран при тяхното производство. Въпреки това цените на газа в света сега са на исторически максимум: в Европа днес, 4 март, те фиксираха нива от 2400 долара за хиляда кубически метра.

Това е няколко десетки пъти по-високо от цените на вътрешния пазар в Русия, така че в сегашната ситуация ще бъде възможно да се заменят нашите азотни торове в чужбина само на несравнимо по-висока цена.
И ако западните страни могат да си позволят да го плащат, тогава третият свят – Бразилия и много други големи селскостопански износители – е малко вероятно.

Подобна картина може да се очертае и в областта на хранителните доставки от страната ни. Русия е лидер в износа на пшеница и изнася много други култури. Без доставките на торове и зърно световните цени на храните през следващите година-две ще бъдат доста трудни за прогнозиране.

Подробности на: https://naked-science.ru/article/oftop/rossiya-eksport-udobrenij

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари