ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швейцарска компания стартира проект за изграждане на ядрена електроцентрала на базата на торий

08.02.2022

Швейцарската стартираща компания Transmutex ще създаде прототип на атомна електроцентрала (АЕЦ), която ще използва торий вместо уран като суровина.
Проектът, наречен TMX-START, ще бъде реализиран през следващите 10 години.

 

В основата на проекта ще бъдат идеите на италианския изследовател Карло Рубия, нобелов лауреат и носител на наградата за глобална енергия. През 1980-те години той предлага използването на протонен ускорител за създаване на източник на неутрони с висок интензитет, който причинява трансмутация на торий в урановия изотоп U 233, който при разпадането си произвежда енергия.

Този принцип радикално ще промени процеса на разпадане на атомите, който е в основата на работата на ядрените реактори, в които урановото гориво се бомбардира с неутрони: при разцепването на атомите те отделят енергия и генерират още повече неутрони, което в крайна сметка води до верижна реакция. След това получената топлина се превръща в електроенергия.

За разлика от урана, торият няма самоподдържаща се способност за делене. Следователно, за да спрете ториевия реактор, ще бъде достатъчно да спрете протонния ускорител, което също ще осигури относително висока безопасност.
Жизненият цикъл на ториевите радиоактивни отпадъци ще бъде хиляда пъти по-кратък от този на урана (300 години вместо 300 хиляди), а урановият изотоп U 233, получен от торий, ще бъде неефективен при производството на ядрени оръжия (за разлика от използвания U 235 днес).

Предимството на тория е неговата висока наличност: първите три страни по запаси от уран (Австралия, Казахстан и Канада) представляват 52% от глобалните му находища, докато в случая на торий делът на първите три страни (Индия , Бразилия и Австралия) е 33%, според Световната ядрена асоциация.

За реализиране на проекта Transmutex вече привлече 8 милиона швейцарски франка (около 8,7 милиона долара), от които 5 милиона бяха средства от частни американски инвеститори.
Стартапът оценява изграждането на прототип на ториева атомна електроцентрала на 1,5 милиарда швейцарски франка, съобщи SWI.

Ядрената енергетика на Швейцария

Делът на АЕЦ в Швейцария достигна 32,9% през 2020 г., според информационната система за ядрени реактори на МААЕ.
Страната разполага с четири ядрени блока с обща инсталирана мощност от 2960 мегавата (MW).
Петият енергоблок с мощност 373 MW, разположен в едноблоковата атомна електроцентрала Mühleberg в кантон Берг, беше затворен през 2019 г. след 47 години експлоатация.

Източник: https://elektrovesti.net/79493_shveytsarskaya-kompaniya-zapuskaet-proekt-po-stroitelstvu-aes-na-baze-toriya

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари