ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse не излиза от украинския пазар на ядрено гориво

08.09.2012

Международната компания Westinghouse започна да подготвя програмата за доработка на ядреното гориво за украинския „Энергоатом“ след направените забележки към горивото на Южно-Украинската АЕЦ (ЮУАЕЦ). Това научи РБК от източник в Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна.

“Westinghouse е заинтересована от най-бързото разработване на документа, който трябва да бъде съгласуван с украинската страна, включително с представители на „Энергоатом“ и Държавната инспекция по ядрено регулиране (ГИЯРУ)”, – съобщи представителят на министерството.

Според думите му, в двата блока на ЮУАЕЦ през 2010-2011 година са били заредени 126 касети американска конструкция. От тях през 2012 година са били бракувани 3 ТВС-W, което е нормална практика.

“Като краен резултат по време на ППР-2012 активните зони на реакторите на втори и трети енергоблок на ЮУАЕЦ са формирани от горивни касети на Westinghouse и на руската компания „ТВЭЛ“, което е доказателство за ефикасността на политиката за диверсификация на източниците на доставка на ядрено гориво”, – отбелязва събеседникът.

 Същата информация за РБК потрърдиха и от „Энергоатом“. “На втори трети блок на ЮУАЕЦ се извършват пускови операции, които трябва да завършат до средата на септември”, – разказа изпълнителният директор на компанията по ядрена и радиационна безопасност и научно-техническа поддръжка Наталия Шумкова.

Източник: РБК

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари