ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Новият ледоразбивач „Сибир“ тръгна на първото си плаване по Северния морски път

28.01.2022

На 22 януари първият сериен ледоразбивач на проект 22220 „Сибир“ пристигна в пристанището на Мурманск.
На 25 януари на кораба беше издигнат държавният флаг. Церемонията означава допускане до служба – в същия ден Сибир замина на първия си работен рейс.

 

 

„Невъзможно е да си представим развитието на Арктика без съвременен ядрен ледоразбивач флот. Само нови плавателни съдове могат да превърнат Северния морски път в истински път за нашите мегапроекти в Арктическата зона“, каза на церемонията Вячеслав Рукша, заместник-генерален директор на Росатом, ръководител на дирекцията на Северния морски път.

Товарният трафик по СМП може да нарасне до 100-150 милиона тона до 2030 г., което е около 10% от превоза на товари през Суецкия канал. Вячеслав Рукша подчерта, че не става дума за конкуренция, тъй като двете магистрали имат различни пазарни сегменти: Суец има износ от южните страни, а СМП има износ от Русия. Делът на втечнен газ, суров нефт, въглища, метали ще представлява около 70% от товарния трафик по СМП.

 

 

Ледоразбивачи проект 22220 са необходими за осигуряване на целогодишна навигация с добра скорост. „Не можете да превозвате скъп товар с месеци, той трябва да се превозва редовно“, убеден е шефът на дирекция на СМП. „Тази задача ще бъде решена през следващите 10 години.

Много подробности с уникални снимки на: https://strana-rosatom.ru/2022/01/25/na-atomnom-ledokole-sibir-podnyali/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари