ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най-големият производител на мед в Европа иска ядрената енергия да бъде етикетирана като зелена

26.01.2022

Европейските индустрии могат да се развиват, използвайки чиста енергия, само ако Европейският съюз (ЕС) реши да класифицира някои инвестиции в атомни електроцентрали като устойчиви, каза в интервю пред Bloomberg ръководителят на най-големия производител на мед в Европа.

 

 

 

„Няма друг логичен начин европейските индустрии да се развиват, базирани на чиста енергия, освен чрез ядрената енергетика“, каза пред Bloomberg Марчин Хлудзински, главен изпълнителен директор на полския производител на мед KGHM Polska Miedz.

„Дори и да поддържаме рентабилно производство въпреки нарастващите разходи за газ и електричество, някои европейски производители на стомана и желязо не могат да правят това повече“, добави Chludzinski.

KGHM Polska Miedz обяви през септември миналата година предварително споразумение с американската фирма NuScale Power за разработване и изграждане на първия малък ядрен реактор (SMR) в Полша.

KGHM Polska Miedz, водещ потребител на електроенергия в страна, където въглищата в момента съставляват около 70 процента от производството на електроенергия, търси решения с ниски емисии за захранване на своите производства, тъй като се стреми да бъде въглеродно неутрална по отношение на собствените си емисии до 2050 година.

И все пак въпросът дали ядрената енергетика трябва да се счита за „зелена“ създаде спор между държавите-членки на ЕС, като някои силно подкрепят идеята – включително Полша и Франция – а други открито мразят възможността за поставяне на етикет за устойчивост на ядрената енергетика.
Последните включват Германия и Австрия.

Източник: https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Europes-Top-Copper-Producer-Wants-Nuclear-Energy-Labeled-As-Green.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари